neprimjetan je

Znate li što je crni led? Može biti jako opasan, a evo i što učiniti ako vam auto krene proklizavati

11.12.2022 u 13:53

Bionic
Reading

Zbog hladnoće se, pretežito u jutarnjim i večernjim satima, na cestama može pojaviti crni led, gotovo pa nevidljivi sloj smrznute vode, koji je izrazito opasan jer ga je vrlo teško primijetiti

S dolaskom prosinca pale su temperature, a jedna od skrivenih opasnosti na cesti je tzv. crni led, jedva vidljiv golim okom, pa stoga i izrazito opasan za vozače, ali i pješake. Nije to led crne boje, nego tanki i prozirni zaleđeni sloj koji se najčešće stvara nakon ledenih kiša ili ponovnog zaleđivanja snijega pri niskoj temperaturi na prometnicama i nogostupima.

Tako formiranju crnog leda na cesti mogu pridonijeti i automobili. U zimskim uvjetima tople automobilske gume otapaju led i snijeg na cesti, ali se snijeg može opet brzo zalediti u vrlo tankom i prozirnom sloju.

Takav tanki sloj najčešće se pojavljuje kad je temperatura zraka ispod nule, ali do zaleđivanja može doći i kad je temperatura do četiri stupnja iznad nule. Često se javlja kad sunčeve zrake ne padaju na cestu ili tamo gdje je asfalt još uvijek hladan, u ranim jutarnjim ili večernjim satima jer su tad najveće promjene temperature.

Cesta na kojoj se nalazi sloj crnog leda često izgleda kao da je u dobrom stanju te tako stvara lažni osjećaj sigurnosti kod vozača. U slučaju da odjednom izgubite kontrolu nad vozilom zbog crnog leda, prije svega je vrlo važno ostati smiren i pribran koliko je to moguće, smanjiti brzinu i izbjegavati iznenadne i oštre manevre.

  • +6
Snijeg u Zagrebu 2012. godine Izvor: Cropix / Autor: Boris Kovacev / CROPIX

Okrenite volan u smjeru klizanja vozila, odnosno smjeru suprotnom od zavoja. Potom treba pričekati nekoliko trenutaka da gume počnu koliko-toliko prianjati. Nakon toga upravljač treba postepeno ispravljati. Ovako možete uspješno kontrolirati proklizavanje. Savjet je i da prebacite u nižu brzinu kako biste usporili automobil bez korištenja kočnica.