IMPOZANTNO ZDANJE

Znamenita katedrala teško oštećena u napadu na Odesu

23.07.2023 u 10:51

Bionic
Reading

Znamenita Katedrala Preobraženja u Odesi teško je oštećena u noćašnjem ruskom napadu u kojem je poginulo i ranjeno više ljudi, rekao je u nedjelju šef lokalnih vojnih vlasti Oleh Kiper.

Najmanje jedna osoba je poginula, a 19 ranjeno u napadu krstarećim projektilima na tu crnomorsku luku, rekao je Kiper, dodajući da je među ranjenima najmanje četvero djece.

Katedrala Preobraženja je impozantno zdanje sagrađeno 1794. godine, a koje su Sovjeti sravnili sa zemljom 1936. da bi bilo obnovljeno 1999. godine i posvetio ju je ruski patrijarh Kiril nekoliko godina kasnije.

  • +13
Oštećena katedrala u Odesi Izvor: Profimedia / Autor: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Nad katedralom je prije nekoliko godina kontrolu preuzela autokefalna Ukrajinska pravoslavna crkva, dok je prethodno pripadala proruski nastrojenoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije.

U napadu na Odesu je također oštećena lučka infrastruktura te nekoliko stambenih zgrada.

Rusija bombardira silose žita u Odesi već danima, pod izgovorom da se tamo nalaze i vojne mete.

Napadi su uslijedili nakon jednostranog povlačenja Rusije iz sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica iz crnomorskih luka, uključujući i Odesu. Prema ukrajinskoj vojsci, Rusi su koristili pet različitih tipova projektila i krstarećih projektila.

U povijesnom, starom dijelu Odese u napadima je uništeno nekoliko muzeja, što je izazvalo val kritika.

  • +4
Napad na Odesu Izvor: Profimedia / Autor: Oleksandr GIMANOV / AFP / Profimedia

Odesa, čije je povijesno središte uvršteno na popis svjetske baštine, redovito je na meti ruskih udara. Grad je u četvrtak proživio “paklenu noć”, a Kijev je optužio Moskvu da gađa lučku infrastrukturu kako bi se spriječio eventualni nastavak izvoza ukrajinskih žitarica.

UNESCO je u petak pak “oštro osudio” ruske napade na “nekoliko muzeja” koji su “pretrpjeli oštećenja”.

Rusko granatiranje nastavlja se i u ostalim dijelovima Ukrajine, u gradu Kupjanskom, istočnoj oblasti Harkiv, Krasnopilu te Sumiju na sjeveroistoku Ukrajine.