ŠTETNA PO OKOLIŠ

Zmajlović: Licemjerno je ustrajati na projektu HE Ombla

15.03.2013 u 16:30

Bionic
Reading

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je danas kako se protivi gradnji hidroelektrane (HE) Omble jer je i u HEP-ovoj studiji utjecaja na okoliš jasno navedeno da će, bude li se gradila po projektnoj dokumentaciji, nedvojbeno uništiti dio ekološke mreže.

'Dakle, u toj studiji je navedeno vrlo jasno da - kada bi se zahvat provodio, odnosno kada bi se hidroelektrana gradila po postojećoj projektnoj dokumentaciji - onda je nedvojbeno da će ona dovesti do uništavanja dijela ekološke mreže i da ta projektna dokumentacija, postojeća, koja je iz kraja 90-ih godina, nije usklađena s europskim direktivama - europskom Direktivom o staništima', rekao je ministar Mihael Zmajlović u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode nakon predstavljanja prošlogodišnjih rezultata praćenja kakvoće mora na hrvatskim plažama.

Dodao je kako 'formalno-pravno HEP ima svoje dozvole iz 1999. godine koje su na snazi', ali smatra da bi Hrvatska, inzistirajući na takvom projektu ispala vrlo licemjerna znajući da on nije usklađen s europskim direktivama.'Mislim da bismo bili vrlo licemjerni i iz tog razloga se ja protivim da se na takav način ulazi u ovo sve', poručio je ministar Zmajlović.

"Prvo treba promijeniti mentalitet koji je takav da se tvrdoglavo i uporno pokušavaju izbjegavati procedure i propisi. Propisi su vrlo jasni i ono što bih mogao poručiti HEP-u je da čita zakone, da poštuje zakone i da čita europske direktive jer za nekoliko mjeseci ulazimo u Europsku uniju i naprosto si ne možemo dopustiti to da provodimo projekte koji nisu naprosto usklađeni s tim europskim direktivama', rekao je ministar Zmajlović.

Ako kao društvo zaista želimo provoditi neke projekte za koje znamo da će uništiti jedan dio ekološke mreže i onoga što smo stavili u svoju ekološku mrežu, ono što smatramo da je iznimno važno naše nacionalno bogatstvo, 'postoji procedura kako se to utvrđuje', rekao je ministar i dodao: A ovdje ta procedura nije poštovana.'

Predstavnici Hrvatske elektroprivrede (HEP) jučer su u Dubrovniku predstavili ključne energetske, gospodarske, financijske i okolišne aspekte hidorelektrane (HE) Ombla te poručili kako je projekt napravljen stručno, kako je siguran i financijski isplativ.