PULS BIRAČA

Živi zid ugrozio Orah, a HDZ debelo ispred SDP-a!

Bionic
Reading

Prvo mjesečno istraživanje Crodemoskop u 2015. o političkim preferencijama donijelo je nekoliko iznenađenja. Dinamiku je unio Živi zid, a nastavljen je trend visoke prednosti HDZ-a i desne koalicije u odnosu na glavnog takmaca SDP i lijevu koaliciju, piše na portalu HRT.hr

Najvidljiviji učinak pojave Živog zida vidi se u značajnijem padu izborne podrške Oraha, ali i Laburista. Radi se o onom dijelu biračkog tijela obiju stranaka koje se definira kao izvorni protestni glasovi, koji za sada nemaju jasnu svjetonazorsku odrednicu, a veže ih nezadovoljstvo prema svim političkim strankama i političkom establišmentu, zaključak je Crodemoskopa, kako navodi HRT.hr

Da su parlamentarni izbori provedeni početkom mjeseca, HDZ bi dobio oko 29 posto glasova, a SDP 23,5 posto. Orah je i dalje na trećem mjestu s 10 posto potpore, no to je u odnosu na prosinac pet posto manje. Na četvrtom mjestu s visokih sedam posto nalazi se Živi zid, prvi put uvršten u istraživanje. Petu poziciju sa svega dva posto potpore zauzima HNS.

Mjesečno istraživanje Crodemoskop, agencije Promocija plus koje prikazuje nove igrače na političkoj sceni, tj. rast potpore Živom zidu, ne čudi njihova predsjedničkog kandidata Ivana Vilibora Sinčića, koji je u prvom krugu osvojio više od 16 posto glasova. Prvi put su se pojavili u ovom istraživanju i imaju podršku sedam posto ispitanika, dok je pala podrška ORaHu i Laburistima. Sinčića to ne čudi.

'Ljudi prepoznaju naš program povratka otetog i monetarnog suvereniteta, i naša prava rješenja na goruće probleme građana. Ovo što rade druge stranke, one u Saboru, među kojima OraH, SDP, HDZ ne može donijeti nikakve bitne promjene. To je održavanje statusa quo. Zato građani kojima je dosta ovakve politike koja vodi samo ka propadanju traže alternativu i to su prepoznali u nama. Mi smo doslijedni i idemo na Paralment!', poručio je Sinčić u izjavi za Media servis.

Prema Crodemoskopu, Vlada bilježi potporu od oko 20 posto hrvatskih građana, a njezinu politiku ne podupire gotovo 65 posto ljudi. Za svoj je rad Vlada dobila dvojku.

Na ljestvici najnepopularnijih i dalje vodi šef HDZ-a Tomislav Karamarko, a ne preferira ga 31,3 posto birača. Slijedi ga konkurent iz SDP-a, premijer Zoran Milanović s 30,3 posto negativnih glasova. Na trećem mjestu su političari kao kasta s 10,9 posto glasova. Četvrto mjesto zauzima predsjednik Ivo Josipović s 5,9 posto negativnih poena dok je njegova predsjednička protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović na sedmom mjestu s 1,1 posto.