eksplozija mržnje

Židovska organizacija: 2023. najgora godina u Britaniji po antisemitizmu

15.02.2024 u 07:58

Bionic
Reading

Velika Britanija je nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa zabilježila tisuće antisemitskih incidenata, čime je 2023. postala najgora godina po tom pitanju od 1984., kad je židovsko savjetodavno tijelo CST počelo registrirati te podatke

Broj antisemitskih incidenata diljem zemlje narastao je na 4103, što je dvostruko više u usporedbi s godinom prije. Community Security Trust (CST) izvještava o rastu prijetnji, govora mržnje, nasilja i oštećivanja židovskih institucija i imovine.

CST savjetuje oko 280 tisuća Židova u Velikoj Britaniji o sigurnosnim pitanjima. Objavio je da je dvije trećine incidenata zabilježeno nakon napada Hamasa na Izrael 7. listopada te početka odgovora izraelske vojske u Pojasu Gaze. Rast antisemitskih incidenata prvotno je bio vezan za slavlje Hamasovog terorističkog napada na jug Izraela.

CST bilježi podatke od 1984. godine, a 2023. je dosad bila najgora po tom pitanju.

„Britanski Židovi su snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota”, rekao je izvršni direktor organizacije Mark Gardner.

CST je prošle godine zabilježio 266 nasilnih napada, što je također rekord. Više od njih polovine dogodilo se u područjima sa značajnom židovskom zajednicom, poput sjevernog Londona ili Manchestera.

Britanski premijer Rishi Sunak prošle je godine dao dodatnih 3 milijuna funti za financiranje CST-a, odgovornog za sigurnost židovskih institucija. Londonska policija također je najavila snažnije djelovanje protiv zločina iz mržnje te je do prošlog mjeseca uhitila 400 ljudi.