NOGOMET I POLITIKA

Žestoka kampanja u Dalmaciji: Svi se pokušavaju svidjeti navijačima

07.09.2016 u 15:54

  • +14

Navijači se uključili u predizbornu kampanju

Izvor: tportal.hr / Autor: Snimio čitatelj

Bionic
Reading

U samom finišu kampanje, i to kada predizborna istraživanja pokazuju da se za jedan granični mandat u 10. izbornoj jedinici bore HDZ, Most i Pametno, žestoka bitka na jugu vodi se oko glasova nogometnih navijača. U samo jednom danu o problemu neprovođenja Zakona o sportu javno su se izjasnili i Andrej Plenković iz HDZ-a i Božo Petrov iz Mosta i Srđan Gjurković iz Narodne koalicije i Marijana Puljak iz stranke Pametno

Sve se događa uoči HDZ-ovog predizbornog skupa u srijedu poslijepodne na splitskoj Rivi, ali i usred velike kampanje Torcide koja postavljanjem poruka u desecima gradova poziva građane da ne daju glas nijednoj od dvije velike stranke. HDZ prolazi znatno lošije jer je označen kao pokrovitelj nogometne mafije i Zdravka Mamića, ali i direktan protivnik provođenja Zakona o sportu, dok se SDP-u na teret mahom stavlja nečinjenje.

Društvenim mrežama u utorak i srijedu proširio se neslužbeni poziv Hajdukovim navijačima da se pojave na HDZ-ovom skupu na Rivi, što je izazvalo dodatnu nervozu u toj stranci: Andrej Plenković tako se prvi put javno izjasnio o problemima u sportu i sa stranica Slobodne Dalmacije poručio da će njegova stranka udovoljiti glasnim zahtjevima iz Dalmacije.

'Zakon o sportu je na snazi i buduća HDZ-ova vlada će osigurati njegovu provedbu. Uredit ćemo financijsku odgovornost sportskih klubova i saveza te njihovo poslovanje učiniti više transparentnim', izjavio je Plenković. Da se radi o paničnoj intervenciji, dokazuje činjenica da je upravo HDZ jedina veća stranka koja nije odgovorila na prošlog tjedna upućenu javnu anketu udruge Naš Hajduk, s pet preciznih pitanja o stanju u nogometu i načinu rješavanja vidljivih problema. A odgovorio je, i to stavovima kojima se pokušava svidjeti navijačima, čak i Mamićev 'tata' Milan Bandić.

Most je inzistirao na provedbi Zakona o sportu, čak se i ne zna da smo zaustavili njegovu izmjenu. Zahtijevamo da se izričito poštuju odredbe tog zakona i podržavamo promjene u sportu nabolje. Želimo da se on promijeni, ali u duhu ovoga i striktnije, da se sportskim inspekcijama da veća nadležnost i da se vodstvo kluba koji je definiran kao udruga bira po principu jedan član - jedan glas. Želimo da se počisti nered u sportu i da se ne događa ono što se događalo na stadionima kao revolt dosadašnjem sustavu. Prvenstveno zahtijevamo da se poštuje sadašnji zakon i da se dosljedno provodi. To je minimalna stvar', kazao je predsjednik Mosta Božo Petrov u razgovoru za N1 televiziju, dodavši da je 'upitno ima li Zdravko Mamić pravo biti u hrvatskom nogometu'.

U sličnom tonu u Splitu je govorila predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak - ona je osim Ministarstva sporta prozvala resore uprave, financija i pravosuđa, ali i vladu HDZ-a i Mosta jer su - umjesto da prionu provođenju Zakona o sportu - učinili baš sve da ga zaustave i tako pogodovali onima zbog kojih je zakon i donesen. Prozvala je i suce najvišeg ranga 'koji se druže s osumnjičenikom i optuženikom za najteža kaznena djela'. 'HDZ i danas s tehničkom vladom može provoditi Zakon o sportu jer se radi o tehničkom poslu te može i svojim dužnosnicima kazati da se povuku iz Hrvatskog nogometnog saveza, odnosno da barem kazne one koji ne provode zakon', kazao je Srđan Gjurković (HNS), jedan od glavnih tvoraca i pokrovitelja Zakona o sportu, usvojenog prije točno trinaest mjeseci.

'Plenkovićeva izjava da će ga u budućnosti provoditi jedna je od najskandaloznijih jer samo dokazuje da oni to nisu činili, niti danas čine. Vjerujem da je on legalist, ali ta izjava sama dokazuje da je danas u strahu od debakla na izborima i pod pritiskom javnosti', kazao je Gjurković u srijedu na splitskoj Rivi. Upozorio je i da je čak 22 HDZ-ovih zastupnika prošlog ljeta glasovalo protiv Zakona o sportu, među njima i Dalmatinci Ante Sanader i Branko Bačić, a da se njih 12 svejedno ponovno našlo na stranačkim listama za Sabor.

'Vlada Mosta i HDZ-a čak je htjela izmijeniti članke koji ne odgovaraju gazdama hrvatskog nogometa, pa su i od toga odustali zbog pritiska javnosti. Mi smo zakon usvojili, mi ćemo ga i provesti, a građani više nisu ovce i svjesni su tko im laže', zaključio je Gjurković. U Splitu se s nestrpljenjem iščekuje HDZ-ov miting na Rivi...