otpuštanje tri djelatnice

Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o slučaju Zračne luke Osijek: Ravnopravnost spolova samo na papiru

22.01.2020 u 12:28

Bionic
Reading

Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) u srijedu je oštro osudila otpuštanje tri djelatnice Zračne luke Osijek nakon uvođenja nove sistematizacije radnih mjesta, te je apelirala na sve koji mogu utjecati ili sudjeluju u procesu odlučivanja da isprave štetu

'Hrvatska je, nažalost, samo u ustavnim odredbama socijalna država. Dokazuje to i nedavni slučaj utvrđivanja tehnološkim viškom isključivo i samo triju radnica zaposlenih u Zračnoj luci Osijek, slučaj koji Ženska sekcija SSSH oštro osuđuje', stoji u priopćenju te organizacije.

U vrijeme kada u državi pričamo o demografskoj obnovi, na listu tehnološkog viška stavlja se mlada žena, majka te se daje poslovno uvjetovani otkaz sindikalnoj povjerenici, koja je žena iznad 60 godina, navodi Ženska sekcija SSSH te ističe da se ne poštuju zakonske norme niti uvažava opredjeljenje Hrvatske kao socijalno osjetljive države, članice Europske unije.

'Želi se riješiti radnice sa smanjenom radnom sposobnošću, dok s druge strane slušamo priče o pomoći osobama s poteškoćama i njihovu zapošljavanju', kazala je predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi, ocijenivši to sramotnim.

Iz te organizacije ističu da Hrvatska, kao većinski vlasnik Zračne luke Osijek, snosi odgovornost za čin koji je posljedica donošenja nove sistematizacije radnih mjesta, pa apeliraju na sve one koji sudjeluju u procesu odlučivanja i mogu utjecati na odlučivanje da isprave nastalu štetu, dok još nije kasno.

'Nije bitna samo činjenica da su u pitanju članice sindikata, već činjenica da dopuštanjem ovakvih odluka dovodimo u pitanje sva moralna i ljudska prava, dovodimo u pitanje elementarno pravo svakog čovjeka na rad i život dostojan žene, čovjeka', poručila je Ibrahimi.

SSSH podsjeća i da se među prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije ističe promicanje ravnopravnosti spolova, uz osnaživanje položaja žena u društvu i na tržištu rada, utvrđivanje mjera radi zaustavljanja negativnih demografskih trendova, te sveobuhvatan pristup vladavini prava te jačanje demokratskih načela i temeljnih vrijednosti Unije.

'Ovim su postupkom prioriteti već na početku predsjedanja postali tek mrtvo slovo na papiru u finom celofanu prezentirani europskoj javnosti', zaključuju u priopćenju.