KONFERENCIJA O SIRIJI

Ženeva 2 počela 'verbalnim ratom'

22.01.2014 u 15:34

Bionic
Reading

Sirijska vlada i oporba našli su se u srijedu prvi put licem u lice na mirovnoj konferenciji u Švicarskoj na kojoj bi, kako se nadaju svjetske sile, mogao započeti proces okončanja trogodišnjeg građanskog rata, ali umjesto uobičajenog ceremonijalnog početka sastanak je krenuo žestokim verbalnim prepirkama

Skup je otvorio glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozivom na konstruktivan dijalog, ali sudionici kao da ga nisu čuli. Čelnik sirijske oporbe Ahmad Džarba optužio je sirijskog predsjednika da vlada u 'nacističkom, zločinačkom stilu' i zatražio da sirijska vlada hitno potpiše međunarodni plan, poznat pod nazivom Ženevska izjava, o tranziciji vlasti u zemlji.

'Mi potpuno pristajemo na taj plan. Želimo biti sigurni da u ovoj prostoriji imamo partnera za to. Moje pitanje je jasno. Imamo li takvog partnera', govorio je Džarba, gledajući službeno sirijsko izaslanstvo. 'Za Sirijce vrijeme se sada mjeri krvlju', poručio je međunarodnoj zajednici, prenosi BBC.

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al-Mualem rekao je da se Bašar al-Asad neće povinovati zahtjevima izvana, a oporbu je nazvao 'pobunjenim teroristima'. Zemlje koje ih podržavaju, a mnoge su imale svoje predstavnike u dvorani u Montreuxu, optužio je da 'imaju krvi na svojim rukama'.

U ljutitom govoru, Al-Mualem je naglasio da će neovisna sirijska država učiniti sve što je potrebno da se obrani i, obraćajući se izravno američkom državnom tajniku Johnu Kerryju, rekao: 'Nitko u svijetu nema pravo dovoditi u pitanje legitimnost predsjednika, ustava ili zakona, osim sirijskog naroda'.

Sirijski ministar vanjskih poslova ušao je i u polemiku s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom jer je govorio daleko više od 10 minuta na koliko je Ban, kao predsjedavajući konferencije, ograničio govornike. 'Imam pravo ovdje iznijeti sirijsku verziju', rekao je, ignorirajući Banove pokušaje da ga prekine.

Ključno pitanje Ženeve 2 očito je budućnost Bašara al-Asada. Osim sirijske vlasti i oporbe, o tome različito misle i vodeće svjetske sile, SAD i Rusija. Kerry je ustrajao da predsjednik Bašar al-Asad mora sići s vlasti, dok je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio da se nitko izvana ne bi smio miješati u unutarnje stvari Sirije.

Kerry poručuje da SAD vidi samo jednu opciju - prijelaznu vladu koju će odobriti obje strane. 'To znači da Bašar al-Asad neće biti dio te prijelazne vlade. Uopće ne dolazi u obzir da čovjek koji tako brutalno postupa s vlastitim narodom može ponovo dobiti legitimitet da vlada zemljom', rekao je Kerry. Njegov ruski kolega je ponovio da nitko izvana ne može prejudicirati ishod razgovora o uspostavi prijelazne vlasti i naglasio da je Iran, kao glavni međunarodni Asadov pobornik, trebao biti na sastanku.

Konferencija Ženeva 2 održava pod okriljem UN-a, a glavni su joj inicijatori SAD, Rusija i UN-ov mirovni izaslanik za Siriju Lahdar Brahimi. Oni su mjesecima ulagali ogromne napore kako bi za pregovarački stol doveli obje sirijske zaraćene strane. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon kazao je kako bi bilo 'neoprostivo propustiti ovu prigodu' za završetak trogodišnjeg rata u kojem je više od 100 tisuća ljudi izgubilo život, a 9,5 milijuna ih je moralo napustiti svoje domove.

Na pregovorima sudjeluju četiri organizacije (UN, EU, Arapska liga i Organizacija islamske konferencije) i četrdeset pozvanih zemalja iz regije i svijeta. Hrvatska nije među njima.

Ban Ki-moon otvarajući konferenciju u Montreuxu na Ženevskom jezeru istaknuo kršenja ljudskih prava koja su počinile sve zaraćene strane i zatražio da se smjesta omogući pristup mjestima pod opsadom kako bi im mogla stići humanitarna pomoć.

'Nakon skoro tri bolne godine sukoba i patnji u Siriji, danas je dan krhke, ali stvarne nade', kazao je Ban, pozivajući obje strane na sveobuhvatno rješenje temeljeno na Ženevskoj izjavi, planu predstavljenom na prvoj konferenciji o Siriji u lipnju 2012, Ženeva I, koji je podrazumijevao uspostavu prijelazne vlade s izvršnim ovlastima. 'Veliki su izazovi pred nama, ali oni nisu nepremostivi', dodao je glavni tajnik UN-a.

Nitko ne gaji prevelike nade u konferenciju, iza koje će, kako se nada Ban Ki-moon, uslijediti daljnji pregovori u Ženevi, a posebice su razočarani islamistički pobunjenici na sirijskim bojištima koji su oporbene vođe nazvali izdajnicima jer su pristali biti u istoj sobi s Asadovim izaslanicima.

Iran je, pak, izrazio razočaranje time što je izbačen s pregovora. 'Ženeva je propala prije nego li počela', kazao je u Teheranu iranski predsjednik Hasan Rohani.

I dok su u Montreuxu počeli govori, rat u Siriji nije zastao. Sirijski opservatorij za ljudska prava javio je o borbama oko Damaska, u Hami, u južnoj provinciji Dera gdje je pobuna i počela, te u sjevernom gradu Alepu.

Najviše nade u Ženevu 2 vjerojatno polažu milijuni sirijskih izbjeglica u svojim privremenim logorima. 'Molim ih da nađu rješenje za ovaj problem', kazao je Reutersu jedan od njih, Muhamed, izbjeglica iz Homsa smješten u prihvatilištu u Libanonu. 'Da možemo kući'.