OTKRIVENE KARTE

Žene vladaju: Doznajte sve o ekipi koju Angela Merkel vodi sa sobom u novu njemačku vladu

26.02.2018 u 19:27

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel predstavila je šestero ministara Kršćansko-demokratske unije (CDU) koji bi trebali participirati u novoj njemačkoj vladi. Bit će to četvrta vlada koju će predvoditi Merkel ako se dogovor sa SPD-om uspješno finalizira. Njemačka vlada, uključujući kancelarku, broji samo 14 članova. Koalicijski partneri iz SPD-a i bavarskog sestrinskog CSU-a tek planiraju predstaviti svoje kandidate za ministre

Najzanimljiviji izbor Angele Merkel svakako je poziv u vladu njezinu najvećem kritičaru, 37-godišnjem Jensu Spahnu, koji će preuzeti dužnost ministra zdravstva. Analitičari smatraju kako se Merkel odlučila na taj potez da bi utišala kritičke glasove unutar svoje stranke. Iako neki tumače to kao slabost i popuštanje pod pritiscima, drugi smatraju da je riječ o lukavom potezu jer Spahn kao član kabineta neće moći otvoreno kritizirati kancelarku.

Inače, Spahn je istaknuti predstavnik stranačke desnice koji je žestoko napadao politiku otvorenih vrata Angele Merkel. U javnosti je poznat po svojim tvrdim stavovima prema islamskom radikalizmu i širenju političkog islama u Njemačkoj. Konzervativniji je od kancelarke.

Iz oporbe su odmah stigle oštre kritike na to imenovanje zbog njegovih navodnih bliskih veza s farmaceutskom industrijom.

Od 2015. godine obnaša dužnost zamjenika ministra financija s neskrivenom ambicijom da se popne na vrh, piše Reuters. Spahn je homoseksualac i jedan od političara iz CDU-a koji su najsnažnije zagovarali legalizaciju braka istospolnih partnera u Njemačkoj.

Merkel je u vladu povukla i svog dugogodišnjeg saveznika i šefa njezina ureda Petera Altmaiera, a on će preuzeti mjesto ministra gospodarstva. Kao najbliži suradnik Angele Merkel pisao je program CDU-a za prošle parlamentarne izbore, na kojima je stranka ostvarila najgori rezultat od 1949. godine.

Altmaiera, multilingvalnog radoholičara, smatra se kamenom temeljcem liberalnog krila CDU-a. Političar je koji je sklon kompromisnom rješavanju problema. Na mjestu šefa Ureda kancelarke zamijenit će ga Helge Braun, koji je i do sada radio u tom uredu, pa je riječ o politici kontinuiteta. Inače, šef Ureda kancelarke je ministarska pozicija, čiji je čelnik zadužen za koordinaciju rada savezne vlade.

Merkel je na poziciji ministrice obrane odlučila zadržati Ursulu van der Leyen, čija je zvijezda, kako navodi Reuters, počela blijedjeti nakon što je označena kao njezina moguća nasljednica.

Ursula von der Leyen plemićkog je porijekla. Za vrijeme studija na prestižnom koledžu London School of Economics koristila je pseudonim Rose Ladson jer je zbog konzervativnog oca, također političara, bila potencijalna prijetnja ljevičarskih terorista. Majka je sedmero djece. Borbom za ženske kvote u nadzornim odborima poduzeća, gej brakove i minimalnu plaću pomogla je Angeli Merkel u pomicanju stranke prema političkom centru, ali je pritom navukla mnogo stranačkih neprijatelja za vrat. S Merkel je u timu otkada je ona postala kancelarkom 2005. godine.

Šefica CDU-a u saveznoj državi Rheinland-Pfalz Julia Klöckner preuzet će poljoprivredu. Prije nego što je postala zastupnicom u Bundestagu, Klöckner je njemačkoj javnosti bila poznata kao vinska kraljica u sezoni 1995. - 1996., a imala je čast pojaviti se pred papom Ivanom Pavlom II s bocom rizlinga.

U parlament je ušla na valu nastojanja stranke da popuni trećinu mjesta ženama i od tada traje njezin meteorski uspon na vrh u Rheinland-Pfalzu, a postala je šeficom CDU-a i na nacionalnoj razini te je dogurala do jedne od pet zamjenika Angele Merkel. U intervjuima se predstavlja kao pragmatična političarka centra, neopterećenom ideologijom. U prošlosti je Merkel branila od unutarstranačkih kritičara, ali i iznosila planove za rješenje migrantske krize koji su bili u potpunoj suprotnosti s politikom otvorenih vrata Angele Merkel. U javnosti se spominje kao njezina moguća nasljednica, uz Ursulu von der Leyen.

  • +23
Angela Merkel Izvor: Profimedia / Autor: nn

Novo lice u vladi je Anja Karliczek, a preuzet će obrazovanje. Karliczek je najpoznatija po svom aktivizmu i nastojanjima da pomogne ženama da koordiniraju obitelj i karijeru.

Kako piše Deutsche Welle, nemoguće je ignorirati činjenicu da su predložena imenovanja ravnopravno podijeljena među muškarcima i ženama. Za stranku koja je često optuživana da ima premalo žena na vodećim pozicijama ovakav odnos ni u kojem slučaju nije poklonjen. Kada se u računicu uključi i Merkel, bit će više žena nego muškaraca među CDU-ovim članovima kabineta – prvi put u povijesti njemačke politike.