ZAKLJUČANA VRATA HITNE

Žena je umrla, jer su ekipe bile na terenu

23.06.2013 u 16:45

Bionic
Reading

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Istarske županije dr. Ksenija Družetić Božić rekla je da su vrata Hitne pomoći u Umagu, ispred kojih je umrla 74-godišnja žena, bila zatvorena jer su obje ekipe Hitne pomoći bile na intervencijama na terenu

Pitanje rada Hitne službe potaknula je smrt 74-godišnje Margarite Klaj iz sela Jeci kod Petrovije nedaleko Umaga, koja je u petak navečer u 19,30 sati preminula na podu ispred zaključanih vrata Hitne pomoći u Umagu.

Kako je za Glas Istre rekla ravnateljica Ksenija Družetić Božić, pacijentici je najprije pomogla stručna ekipa sa stacionira i dvije medicinske sestre, a ubrzo zatim vratila se s terena i ekipa Hitne pomoći, koja je nastavila reanimaciju. Objasnila je da su vrata Hitne pomoći bila zatvorena jer su obje ekipe imale intervencije, jedna u Novigradu, a druga je bila na povratku iz Pule. Tim koji je bio u Novigradu dobio je dojavu o pacijentici u infarktnome stanju pa se, dodala je Družetić Božić, brzo vratio u Umag.

Sin preminule Đani Klaj rekao je novinarima kako je, nakon što se zdravstveno stanje njegove majke, koja je bila teški srčani bolesnik, pogoršalo oko 18,30 sati, obitelj odlučila nazvati umašku Hitnu pomoć gdje im je pak rečeno da su ekipe na terenu pa da čekaju. Dodao je da su nakon toga odlučili majku sami odvesti na Hitnu gdje su pak sva vrata bila zaključana. Potom je, posvjedočio je Đani Klaj, sam otrčao na gornji kat Doma zdravlja gdje nije bilo nikoga pa je otišao u stacionar gdje su bile dvije medicinske sestre sestre, a kasnije je stigao i mladi liječnik iz turističke ambulante, koji su njegovu majku izvadili iz auta, polegli na pod i počeli reanimirati. Nakon 20-ak minuta pridružila im se i ekipa Hitne pomoći koja se vratila s terena i preuzela reanimiranje. Klaj je istaknuo da su liječnici i sestre dali sve od sebe da spase njegovu majku.

Kako se doznaje u Policijskoj upravi istarskoj, tijelo preminule žene prebačeno je, po nalogu općinskog državnog odvjetništva iz Pule, na Odjel patologije, te će policija u suradnji s DORH-om poduzeti daljnje mjere.