VITA JELA

Željka Markić ili ekspertica za čuvstva

27.01.2014 u 11:44

Bionic
Reading

Željka Markić ili ekspertica za čuvstva

Došlo je vrijeme da Hrvatsku vodi predsjednik koji voli svoj narod - izjavila je Željka Markić u intervjuu Večernjem listu, precizirajući da taj poželjni šef države mora voljeti povijest, kulturu, vjeru te 'ustrajnu borbu za slobodu' hrvatskog naroda. Po njoj, Hrvatska već tri mandata nema takvog predsjednika, dakle samo je Tuđman volio pučanstvo.

Izjava carice konzervativnog populizma problematična je na više razina. Krajnje je problematična njena implicitna podmetaljka da aktualni predsjednik Ivo Josipović ne voli hrvatski narod, ni njegovu povijest, kulturu, ni vjeru itd. Tu tešku optužbu gospođa Markić nikako ne argumentira. Navodi samo Josipovićevo izjašnjavanje da će na referendumu o braku glasati 'protiv' te spominjanje hrvatskih zločina na dan oslobađanja hrvatskih generala u Haagu. Previše tanko za ozbiljne optužbe!

Pritom tendenciozno selektira činjenice, pa zaboravlja da je predsjednik među prvima branio legitimitet referenduma dok su to iz Vlade još debelo dovodili u pitanje. Ili da je na Pantovčaku priredio svečani prijem za generale Gotovinu i Markača nakon što su se oslobođeni vratili iz Haaga. Spomenuo je pritom zločine počinjene s hrvatske strane? Naravno, jer ima odgovornost šefa države i neće nojevski gurati glavu u kvazidomoljublje. Hoće li Željka Markić reći da tih zločina nije bilo? Odnosno da ljubav prema Hrvatskoj podrazumijeva njihovo skrivanje? Opet teza, poznata iz devedesetih, da je za Hrvatsku dobro i potrebno lagati!

Još je problematičnije to što ljubav prema narodu, dakle emocije, teško mjerljivu kategoriju, ističe kao glavni uvjet za funkciju šefa države i pritom za sebe prisvaja ulogu arbitra koji je sposoban i ovlašten utvrđivati nečije osjećaje. Ne znamo je li gospođa Markić ekspertica za čuvstva i ljubavne teme, ali u Hrvatskoj je domoljublje prečesto bilo pokriće za najveće hulje. Ljubav prema domovini ovdje se jako kompromitirala. Najveći zločini – ratni i korupcijski – počinjeni su, navodno, iz ljubavi prema državi. Bivši premijer koji odgovara za monstruoznu pljačku države tvrdio je da Hrvatsku nitko ne voli više od njega. U plejadu manekena ljubavi prema narodu sada se gura i Željka Markić, stilizirana kao hrvatska Big Mama.