posjet icc-u

Zelenski uvjeren u uspjeh protuofenzive: 'Rusija je demoralizirana'

04.05.2023 u 16:01

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u četvrtak je rekao da je Rusija demoralizirana na bojištu te vjeruje da će planirana ukrajinska protuofenziva za preuzimanje kontrole nad okupiranim područjima biti uspješna

Zelenski je novinarima u Den Hagu kazao i da je cilj njegovih inozemnih posjeta osigurati da ukrajinske postrojbe budu opskrbljene. Cijelo ukrajinsko društvo sprema se za protuofenzivu, rekao je. Govoreći o NATO savezu rekao je da je Ukrajina "realna" u svojim očekivanjima i poručio "Nećemo se pridružiti NATO-u dok smo u ratu, ali bismo željeli primiti jasnu poruku da ćemo biti u NATO-u nakon rata".

U srijedu kada je nenajavljeno stigao u Finsku koja je u travnju postala 31. punopravna članica NATO-a, na što se odlučila upravo nakon ruske invazije, Zelenski je poručio da Kijev treba sigurnosna jamstva danas, dok još nije u NATO i opetovao poziv za isporukom zapadnog oružja kako bi Ukrajina provela protuofenzivu.

U Den Haagu je Zelenski održao sastanak s premijerima Belgije Alexanderom De Croom te Nizozemske Markom Rutteom. Nema tabua kada se radi o vojnoj pomoći Ukrajini, rekao je Rutte. Također je rekao da pitanje bi li NATO mogao opskrbiti Ukrajinu borbenim zrakoplovima još nije riješeno.

Ranije u četvrtak Zelenski je posjetio sjedište Međunarodnog kaznenog suda (ICC) u Den Haagu i rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin mora biti izveden pred lice pravde zbog rata u Ukrajini. ICC je u ožujku izdao nalog za uhićenje Putina zbog sumnje na deportaciju djece iz Ukrajine, a Europska komisija je priopćila da će još međunarodni centar za procesuiranje zločina agresije u Ukrajini biti uspostavljen u Haagu.

  • +4
Zelenski u Nizozemskoj Izvor: Profimedia / Autor: Hollandse Hoogte / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rusija, koja nije članica ICC-a i ne prihvaća njegovu jurisdikciju, poriče da je počinila zločine tijekom rata s Ukrajinom, koji naziva ''specijalnom operacijom'' kako bi ''demilitarizirala" svog susjeda. Ukrajinskog predsjednika koji je u Nizozemsku doputovao u četvrtak, pošto je dan ranije nenajavljeno posjetio Finsku, primit će kralj Willem-Alexander, prenijeli su nizozemski mediji, citirajući izvore.

Od početka ruske invazije u 2022., ukrajinski čelnik je posjetio brojne glavne gradove, uključujući London, Pariz i Washington, a u srijedu je nenajavljeno stigao u Finsku, jednu od rijetkih zemalja koje je posjetio od početka ruske invazije počete u veljači 2022.

Zelenski je izrazio uvjerenje da će zapad uskoro isporučiti Ukrajini moderne borbene avione ako bude uspješna na bojnom polju te je podsjetio na dosadašnje primjere kada se takav scenarij odigrao pa je njegova zemlja primala novu vojnu pomoć.