ključna obrana

Zelenski: U prosincu će se održati specijalna konferencija ukrajinskih i američkih industrija

17.11.2023 u 19:52

Bionic
Reading

Ukrajina i Sjedinjene Države u prosincu će održati konferenciju o vojnoj industriji, rekao je u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Kijev ulaže napore da proizvede vlastito oružje uslijed zabrinutosti da se zalihe Zapada tope. Također se nada da zajednička ulaganja s međunarodnim proizvođačima oružja mogu pomoći oživjeti domaću industriju.

"U prosincu ove godine, održat će se specijalna konferencija ukrajinskih i američkih industrija, vladinih dužnosnika i drugih državnih aktera - svih koji su uključeni u organizaciju naše obrane", rekao je Zelenski u večernjem obraćanju.

Nije rekao gdje će se održati konferencija. Kijev i Washington "aktivno napreduju" po pitanju problema zajedničke proizvodnje oružja, dodao je predsjednik.

"Kada sam posjetio Washington, predsjednik Biden i ja dogovorili smo se o konkretnim koracima koje zajedno možemo poduzeti. To će nesumnjivo ojačati i Amerikance i Ukrajince, kao i naše partnere", rekao je predsjednik.

U listopadu, Ukrajina je osnovala zajednički obrambeni projekt s njemačkim proizvođačem oružja Rheinmetall AG (RHMG.DE) koji bi se trebao baviti popravkom zapadnjačkog oružja. U rujnu, bili su domaćin međunarodnom obrambenom industrijskom forumu s više od 250 zapadnih proizvođača oružja.

Zelenski je rekao da je također raspravljao o ukrajinskom raketnom programu s vojskom u petak.

"Svatko može vidjeti da njegovi rezultati postaju svake godine dugoročniji i povoljniji za Ukrajinu", rekao je.