316. dan rata

Zelenski od zapada traži teško naoružanje i teža borbena vozila: 'Nema racionalnog razloga zašto još uvijek niste poslali tenkove'

05.01.2023 u 14:12

Bionic
Reading

Ukrajinski i ruski vojnici vode bitke u istočnim dijelovima zemlje u pokušaju Kijeva da se odupre okupacijskim snagama, dok predsjednik Volodimir Zelenski od Zapada traži tenkove

Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage su usredotočene na ofenzivu u Bakhmutu, u Donecku, no njihovi su napadi u Avdiivki i Kupjansku bili neuspješni. Guverner susjedne oblasti Luhansk je u međuvremenu objavio da ukrajinske snage "korak po korak" vraćaju osvojena područja pod svoju kontrolu, ali je dodao da to "ne ide brzo".

Luhansk i Doneck su dio područja Donbasa, središta ukrajinske industrije, čije su dijelove 2014. zauzeli proruski separatisti. Rusija je u rujnu nakon referenduma proglasila Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižju dijelom svog teritorije, no ne kontrolira u potpunosti niti jedno od tih četiriju područja.

Bahmut, oko kojeg se vode borbe, smješten je na strateškom potezu između Donecka i Luhanska. Od predratnog broja od 75.000 stanovnika, u gradu ih je ostalo 10.000. Ako padne, to bi ruskim snagama omogućilo napredovanje prema dva veća grada, Kramatorsku i Slovjansku.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj rekao je da očekuje eskalaciju borbi na istočnoj fronti gdje su temperature sve niže i tlo se smrzava. "Tada će se otvoriti prilika za teško naoružanje", rekao je guverner.

  • +13
Rat u Ukrajini 02.01.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Baturin / Sputnik / Profimedia

Zelenski od zapada traži teško naoružanje i tenkove. Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je laka oklopna borbena vozila AMX-10 RC, no Zelenski uzvraća da "nema racionalnog razloga zašto Zapad još uvijek nije poslao tenkove". Kijev inzistira da im se pošalju teža borbena vozila poput tenkova Abrams i njemačkih tenkova Leopard.

SAD je u srijedu potvrdio da razmatra slanje borbenih vozila Bradley, no predsjednik Joe Biden nije spreman poslati Abramse. Spreman je, međutim, na novi vojni paket pomoći u vrijednosti 21,3 milijarde dolara. U arsenalu ukrajinske vojske su zahvaljujući SAD-u protuzračni projektili Stinger, protutenkovski projektili Javelin, raketni sustavi HIMARS i raketni projektili zemlja zrak NASAMS. Obećani su im i raketni sustavi Patriot te dronovi.