Ukrajinski predsjednik

Zelenski: Nemiri u Dagestanu pokazuju da Rusija ne može ostvariti stratešku pobjedu

30.10.2023 u 23:31

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u ponedjeljak da su protužidovski nemiri u Rusiji pokazali da su moralni temelji Moskve postali toliko zatrovani mržnjom da više nije u stanju ostvariti "stratešku" pobjedu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u ponedjeljak da su protužidovski nemiri u Rusiji pokazali da su moralni temelji Moskve postali toliko zatrovani mržnjom da više nije u stanju ostvariti "stratešku" pobjedu.

Zelenskij je rekao da su nemiri u nedjelju u zračnoj luci u južnoj Rusiji, kad su prosvjednici htjeli linčovati židovske putnike, drugi slučaj ove godine da je Moskva izgubila kontrolu nad događajima, nakon neuspješna ustanka ruskih plaćenika u lipnju.

Nemiri u zračnoj luci u većinski muslimanskom Dagestanu, rekao je Zelenskij u svome video obraćanju, pokazali su da je Rusija "zatrovala svoj teritorij s takvom količinom mržnje i degradacije" da je drugi put ove godine Rusija izgubila kontrolu nad događajima.

"Kad su pobunjenici krenuli prema Moskvi i nitko ih nije spriječio, a sada se dogodio raspad sustava moći u Dagestanu, može se dogoditi pravi pogrom", rekao je.

"To su signali da je Rusija u ovom trenutku u stanju voditi vojne borbe i mjestimično povećavati pritisak na bojišnicama, ali nije strateški sposobna pobijediti u ovakvom sukobu", rekao je Zelenskij aludirajući na rat u Ukrajini.

Zrakoplovne vlasti zatvorile su zračnu luku na neko vrijeme u Mahačkali nakon što su gomile izjurile na pistu u potrazi za putnicima iz Izraela. U videu se moglo vidjeti kako su mahali palestinskim zastavama, razbijali staklena vrata i trčali kroz zračnu luku.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je nasilje rezultat "vanjskih utjecaja" i da su "ljudi loših namjera" iskoristili prizore patnje u Gazi da posvađaju ljude. Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, optužila je Ukrajinu "za izravnu i ključnu ulogu" u pripremanju "provokacije".

Kijev je to zanijekao.