presedan

Zbrinjavanje izbjeglica moglo bi pomoći Motelu Plitvice u predstečajnoj nagodbi

07.03.2022 u 09:14

Bionic
Reading

Okolnosti oko prihvata ukrajinskih građana utječu i na postupak predstečaja, plan i prihode dužnika pa su još bolji izgledi za namirenje vjerovnika

Kako će država reagirati na novi plan restrukturiranja, kao izlaz iz poteškoća tvrtke u svom vlasništvu Motela Plitvice ili kraj poslovanja čije se projekcije prihoda kroz 5 godina kreću od 35 do 51 milijun kuna, pokazat će se uskoro kroz predstečajni postupak dužnika.

No, nakon odluke o mobilizaciji imovine i zaposlenika tvrtke u funkciji prihvata izbjeglica iz Ukrajine (kao prolaznog punkta), moguće je da bi mogao postati presedan u predstečajnog praksi, piše Poslovni dnevnik.

To je otvorena opcija zbog zakonskih rokova koji prijete probijanjem u nastavku postupka i u kontekstu izvanrednih okolnosti zbog agresije Rusije u Ukrajini.

Okolnosti zbog kojih je izdan nalog za mobilizaciju Motela, u razdoblju kad je sačinjen plan financijskog i operativnog restrukturiranja nije bilo moguće predvidjeti, a pokazuje se da već utječu i na postupak i na plan, a i na prihode dužnika pa su još bolji izgledi za namirenje vjerovnika.

Jedan od prvih punktova kao prolazno rješenje odmah aktiviran na prometnoj je žili kucavici upravo Motel Plitvice s 40-ak zaposlenika koji se stavljaju na raspolaganje državi.

  • +18
Prvi val izbjeglica iz Ukrajine stiže u Hrvatsku, smješteni su u motelu Plitvice Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Stanje se glede prihvata iz dana u dan mijenja, dosad su smjestili 80-ak ljudi, dok su o mobilizaciji obaviješteni dionici predstečaja, od Trgovačkog suda i predstečajne povjerenice do većinskih vlasnika JU Nacionalni park Plitvice i CERP-a, te HAC-a kao najvećeg vjerovnika, čija je uloga odlučujuća.

Podsjetimo, Trgovački je sud prošle godine otvorio predstečaj Motela Plitvice, zasebnog trgovačkog društva u vlasništvu Nacionalnog parka Plitvička jezera, zbog nagomilanog duga od 39,6 milijuna kuna, od čega na HAC otpada 33,4 milijuna kuna.

Budući da HAC upravlja zagrebačkom obilaznicom, u njegovoj je nadležnosti i ovo odmorište, koje po svojem formatu i sadržajima više nije adekvatno za korisnike. Međutim, sada su se stvari promijenile.