Austrijska policija se žali

'Zbog zakona o burkama moramo uhićivati ljude u kostimima zečeva i morskih pasa'

28.03.2018 u 20:20

Bionic
Reading

Nakon što je Austrija krajem prošle godine zabranila javno pokrivanje lica tamošnji policajci kritizirali su novi zakon jer je ustanovljeno da su novi propisi uglavnom rezultirali izdavanjem upozorenja ljudima koji su nosili maske protiv smoga, skijaške potkape i razne kostime

Kako piše britanski The Guardian, od ukupno 29 izdanih kazni tek četiri se odnose na vjerska pokrivala za glavu, a sve četiri kazne napisane su jednoj ženi koja je ustrajna u nošenju burke.

Prema dostupnim podacima, većina kazni izdana je osobama koje su nosile maske protiv smoga, skijaške potkape ili su pak bile kostimirane. U Tirolu, primjerice, šest je osoba kažnjeno zbog nošenja skijaške opreme, dok se ostale kazne odnose na azijske turiste koji su sletjeli u bečku zračnu luku Schwechat oboružani maskama protiv smoga.

Jedna od kazni upućena je muškarcu koji je bio odjeven u kostim zeca Leska, maskote austrijske parlamentarne mladeži, i to dok je s filmskom ekipom snimao promidžbeni spot ispred zgrade parlamenta. U drugom pak slučaju kaznom u iznosu od 150 eura kažnjen je muškarac koji je bio odjeven u kostim morskog psa za potrebe reklamiranja Appleove trgovine McShark.

'Ukoliko je namjera ovog zakona bila boriti se protiv konzervativnog islama, moram reći da je taj zakon u potpunosti podbacio', izjavio je jedan od šefova austrijskog policijskog sindikata Hermann Greylinger, dodajući kako se mnogi policajci ustručavaju provoditi taj zakon.

  • +4
Pokrivala za lice, a često i za cijelo tijelo, nose žene u Saudijskoj Arabiji i nekim drugim arapskim zemljama Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Austrijski ministar unutarnjih poslova i tvorac kontroverznog zakona Herbert Kickl potvrdio je kako je zakon teško provoditi, izbjegavši pritom predočiti statističke podatke vezane za broj uhićenja.

Istovremeno, muslimanske udruge u Austriji uputile su kritike zbog uvođenja zakona navodeći da u toj državi tek 150 žena prakticira nošenje vjerskih pokrivala koja zaklanjaju čitavo tijelo i lice.

Sličan zakon postoji u Francuskoj, Belgiji i Nizozemskoj, dok Njemačka kažnjava nošenje burke tijekom sudjelovanja u prometu. Austrija pak dopušta nošenje burki u javnosti samo pod određenim uvjetima, poput 'kulturnih događaja'.