NEMIRNA I AFRIKA

Zbog prosvjeda priveden oporbeni vođa Ugande

21.04.2011 u 16:14

Bionic
Reading

Bivši ugandski predsjednički kandidat Kizza Besigye u četvrtak je pritvoren zbog sudjelovanja u nezakonitom prosvjedu, objavilo je tužiteljstvo u Kampali, glavnome gradu Ugande, a agencije prenose da je riječ o već trećem privođenju tog oporbenog vođe u manje od dva tjedna

Sigurnosne snage uhitile su Besigyea nakon što su suzavcem rastjerale stotine njegovih pristaša na četvrtom prosvjedu protiv visokih cijena hrane i prijevoza u toj istočnoafričkoj zemlji, piše Reuters. Dodaje kako su, prema očevicima, policajci na prosvjednike ispaljivali gumene metke.

Besigye i trojica njegovih pristaša 'u pritvoru su do saslušanja, zakazanog za 27. travnja, kad će se razgovarati o njegovom mogućem puštanju na slobodu uz jamčevinu', rekla je sutkinja Justine Atukwasa, javlja AFP.

Vođa Foruma za demokratske promjene (oporbena koalicija), Besigye je rekao da je 'žrtva policijskog progona'.

Besigye je bio predsjednički kandidat na izborima u veljači na kojima je pobijedio predsjednik Yoweri Museveni, koji je na vlasti od 1986.

Analitičari drže da prosvjedi neće uspjeti, iako je nezadovoljstvo u zemlji veliko zbog dvoznamenkaste inflacije.

Museveni za rast cijena hrane i dvoznamenkastu inflaciju krivi sušu i rast cijena nafte u svijetu, a inflacija je zahvatila istočnu Afriku, prije svega Keniju, Tanzaniju i Ruandu.

U utorak su mirni prosvjedi održani u kenijskim gradovima Nairobiju i Mombasi zbog rasta cijena hrane i goriva.