izvanredne mjere

Zbog onečišćenja zraka u Skoplju skraćeno radno vrijeme i povećana cijena parkiranja

29.01.2020 u 18:59

Bionic
Reading

Vlada Sjeverne Makedonije usvojila je u utorak preporuke i mjere zbog visoke razine onečišćenja zraka u toj zemlji, uključujući besplatni javni prijevoz u glavnom gradu i skraćenje radnog vremena od 11 do 17 sati za trudnice, starije osobe i kronične bolesnike

'Svim pravnim subjektima se preporučuje oslobađanja od radne obveze trudnica, osoba straijih od 60 godina, kao i osoba s kroničnom astmom te osoba koje su imale srčani ili moždani udar, bez obzira na dob', stoji u vladinom priopćenju.

Uz to, zahtijeva se reorganiziranje radnog vremena za radnike koji rade na otvorenom, na način da budu angažirani u režimu skraćenog radnog vremena od 11 do 17 sati.

Kako javlja agencija Tanjug, od 18 sati u Skoplju je uveden besplatni javni prijevoz, uključujući i autobuse privatnih prijevoznika, dok su na području glavnog grada zaustavljeni svi građevinski radovi. Istovremeno, cijena javnog parkirališnog prostora u vlasništvu grada do ukidanja izvanrednih mjera je povećana dvaput. Stoga gradske vlasti preproručuju zaposlenima da dolaze na radna mjesta gradskim prijevozom.

Sjevernomakedonska vlada preporučila je i da se ne organiziraju sportska natjecanja i kulturni događaji na otvorenom prostoru, a istovremeno je državnim tijelima i institucijama naloženo da prepolove upotrebu službenih automobila.

Ministarstvo rada i socijalne politike je, pak, u suradnji sa Crvenim križom i domovima zdravlja naložilo osiguravanje smještaja za beskućnike.

Vlada je prošlog tjedna produžila školske praznike do 23. Siječnja i uvela mjere zaštite građana uslijed opasno visokog onečišćenja zraka koje iznosi do 10 puta više od regulacijskih mjera Europske unije. Svjetska banka procjenjuje kako godišnje u Sjevernoj Makedoniji 1350 osoba umre od posljedica onečišćenja zraka što državu stoji više od 360 milijuna dolara godišnje.