I LIJANOVIĆI POD ISTRAGOM?

Zbog mita uhićen predsjednik Federacije BiH

26.04.2013 u 12:58

Bionic
Reading

U Mostaru je zbog primanja mita uhapšen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir, javlja sarajevski Klix.ba. Agencija Anadolija javlja kako su u tijeku i akcije i na području Širokog Brijega gdje je predmet obrade obitelj Ivanković Lijanović

Kako prenosi Klix.ba, uhićenje je navodno uslijedilo zbog primanja mita za pomilovanja. Iz Tužiteljstva je svim medijima poslan dopis da po nalogu Tužiteljstva BiH i naredbi Suda BiH, ovlašteni policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vrše određene istražne aktivnosti u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu i zgradi Vlade Federacije BiH u Mostaru.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e danas su pristupili realizaciji tri operativne akcije na širem području Bosne i Hercegovine.

Radi se o operativnim akcijama kodnih naziva Memory, Patriot i Pravda. Navedene aktivnosti se realiziraju uz asistenciju pripadnika OSA-e BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a HNK i MUP-a SBK.

Operativnim akcijama obuhvaćeno je više desetaka osoba, koje se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela iz oblasti korupcije - podmićivanja i kaznenih djela protiv službene i druge odgovorne dužnosti (KZ FBiH) te neovlaštenim prometom opojnih droga i organiziranim kriminalom (KZ BiH). Pretresi su u toku na većem broju lokacija na širem području BiH.

Kako agencija Anadolija saznaje iz više izvora, u toku je akcija i na području Širokog Brijega gdje su predmet obrade kompanije iz vlasništva obitelji Ivanković – Lijanović, odnosno obitelj zamjenika premijera Federacije BiH Jerka Ivankovića Lijanovića. Akcija se dovodi u vezu sa sumnjivim dijeljenjem poticaja u Federaciji BiH, te aferom u Razvojnoj banci Federacije BiH.

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) i suvlasnik kompanije 'Lijanović' odbacio je informacije da su policijski istražitelji upali u kompaniju te obitelji na Velikoj Glavici u Širokom Brijegu, javlja AA.

Suvlasnik spomenute kompanije je i Jerko Ivanković – Lijanović, dopremijer Vlade Federacije BiH.

'Za sada još nisu došli', rekao je uz osmjeh Ivanković – Lijanović.

Međutim, agenciji Anadolija je iz više izvora potvrđeno da je u toku pretres u kompaniji BERNINA d.o.o. iz Širokog Brijega na čijem je čelu Blago Hrkač.

Spomenuta kompanija se nalazi u blizini sjedišta firme 'Lijanovići'. Navodno, je Budimir pomilovao sina vlasnika spomenute kompanije, što se dovodi u vezu i sa policijskim pretresom.

Novinar agencije Anadolija kontaktirao je kompaniju BERNINA d.o.o., ali tamo nisu htjeli potvrditi, ali niti demantirati da je u toku policijski pretres.

O konačnim rezultatima akcije, javnost će biti pravovremeno informirana, priopćeno je iz SIPA-e.