NOVA OPTUŽNICA U AUSTRIJI

Zbog kredita hrvatskoj tvrtki bivši šef Hypo banke pred sudom

15.02.2013 u 11:00

Bionic
Reading

Afere oko Hypo banke su bez kraja: najnovija se tiče kredita za izgradnju nekretnina u Hrvatskoj, koji je banku koštao gubitka od 84 milijuna eura, zbog čega je sada i bivši šef uprave Tilo Berlin prijavljen državnom odvjetništvu u Klagenfurtu

O tome koliki se kriminal godinama događao u koruškoj banci Hypo Alpe Adria možda najbolje svjedoči sudbina njenih predsjednika uprave – Wolfgang Kulterer život danas provodi na sudovima, a pridružit će mu se uskoro i njegov nasljednik Tilo Berlin, koji je u Austriji s još trojicom kolega optužen da je oštetio Hypo banku za 95 milijuna eura. Ipak, treba podsjetiti da je austrijska država uložila milijardu eura u saniranje Hypo banke, i to novca poreznih obveznika, tako da je suđenje zbog gubitka od 95 milijuna eura samo najnovija epizoda duge serije pronevjera, sumnjivih kredita i poslovnih dogovora, mita i korupcije te lažiranja službene bilance i izvještaja koji su obilježili poslovanje ove bankarske institucije iz Klagenfurta. Još gore, Hypo-hobotnica se raširila diljem Balkana, na kojemu je, ruku na srce, našla plodno tlo za sumnjive poslove.

Jedan od njih je i odluka da odobri kredit od 84 milijuna za građevinski projekt u Hrvatskoj, čime se afera Hypo ponovno – nakon veza s Vladimirom Zagorcem i malverzacijama s nekretninama u Istri, da spomenemo samo nasumično – vraća u Lijepu Našu. Kredit je odobren tvrtki Helios Properties, kako piše bečki Der Standard u tekstu pod naslovom 'Kredit koji je putovao oko svijeta', i to 2008, a za realizaciju građevinskog projekta kupljeno je čak 100 tisuća kvadratnih metara u blizini Zagreba. Građevinska tvrtka Helios je imala namjeru sagraditi veliki logistički centar uz pomoć Hypo-kredita od 84 milijuna eura, a nadali su se da će od prodaje zaraditi najmanje 130 milijuna.

No unutarnja kontrola banke upozorila je predsjednika uprave Tila Berlina da iza tvrtke Helios stoje osobe s lošim financijskim rezultatima i s dosta dugova te da su 'uljepšavali' svoje projektne papire, kao i da je profit od 130 milijuna 'previše optimistična procjena'. Također se pretpostavlja da iza tvrtke Helios Properties ne stoji njena formalna vlasnica, nego anonimni fondovi i investitori, ali je Berlin ipak odobrio isplatu 84 milijuna eura.

Pola od toga odmah je otišlo u drugu banku, kako bi Helios ondje pokrio svoj dug, dok je 23 milijuna eura završilo u banci na Djevičanskim otocima. Ondje su novac preuzeli partneri iz zagrebačke strane ovog sumnjivog dogovora, a kada je Hypo banka pokušala doznati tko je na kraju doista zaprimio novac u Zagrebu, nije uspjela utvrditi identitet nijedne konkretne osobe!

Hypo je i u ovom slučaju nastavio tradiciju potplaćivanja svojih glavnih posrednika u davanju sumnjivog kredita, za što je uostalom osuđen i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, pa je 140 tisuća eura od kredita otišlo na Mauricius. Ondje je honorar za posrednika preuzeo jedan bivši srpski nogometaš koji ga je odnio u Beograd.

Bivši šef uprave Hypo banke Tilo Berlin danas medijima izjavljuje da 'nije ništa od toga znao' te garantira svoju nevinost, a odgovornost prebacuje na kreditnu službu banke. S time se očito ne slaže bivša Berlinova banka, s obzirom da je baš nova uprava uz pomoć ekonomskih stručnjaka istražila cijeli slučaj te podnijela kaznenu prijavu državnom odvjetništvu u Klagenfurtu.