PROBLEMI ZA ISLAND

Zbog erupcije vulkana zatvoren zračni promet

22.05.2011 u 08:42

Bionic
Reading

Islandski zračni prostor privremeno je zatvoren u nedjelju ujutro zbog erupcije najaktivnijeg islandskog vulkana praćene golemim oblakom prašine, priopćila je uprava za zračni promet Isavia

'Zatvaraju se zračna luka Kevlavik, naša najveća međunarodna zračna luka, i islandski zračni prostor', rekla je glasnogovornica Isavije, Hjordis Gudmundsdottir.

Erupcija ne bi trebala utjecati na letove u ostatku Europe barem u iduća 24 sata, priopćila je u nedjelju europska organizacija za zračnu sigurnost Eurocontrol.

'Zasad nema opasnosti za europske i prekoatlantske letove, a stanje bi trebalo ostati takvo u iduća 24 sata', rekla je u priopćenju.

Vulkan Grimsvoetn, blizu ledenjaka Vatnajoekulla, na jugoistoku Islanda, aktivirao se u subotu, objavio je islandski meteorološki zavod.

Grimsvoetn je najaktivniji vulkan u zemlji koji je između 1922. i 2004. devet puta erumpirao.

Erupciju prati golem oblak prašine koji je dosezao visinu od "najmanje 17 kilometara, a možda i nešto više", rekao je Einar Kjartansson, geofizičar meteorološkog zavoda. U subotu kasno navečer, oblak je bio visok 20 km, po podacima zavoda.

U travnju 2010. erupcija islandskog vulkana Eyjafjoella gurnula je međunarodni zračni promet u kaos, uzrokujući najveće zatvaranje zračnog prometa u mirno doba, s više od 100 tisuća otkazanih letova i više od osam milijuna putnika koji su ostali u zračnim lukama. Nadležne službe u zračnim lukama bojale su se zapravo da bi vulkanska prašina mogla ući u motore zrakoplova i oštetiti ih.