POREZ NA ŠTEDNJU

Zbog Cipra se strmoglavile burze i cijena nafte

18.03.2013 u 13:30

Bionic
Reading

U ciparskom parlamentu danas se trebala održati izvanredna sjednica o financijskom paketu pomoći Europske unije, međutim, odgođena je za sutra u 16.00. Bez obzira na ishod glasovanja, ciparski bankarski sustav više nikada neće biti isti, piše The Telegraph

Ministri financija eurozone odlučili su Cipru dodjeliti 10 milijardi eura, ali zauzvrat očekuju smanjenje depozita i oporezivanje depozita u bankama. Svi koji na računima imaju manje od 100 tisuća eura ušteđevine moraju tako platiti porez od 6,75 posto, a za one bogatije iznosi 9,9 posto. Ciprani su u redovima čekali ispred bankomata ne bi li iz banaka izvukli što više ušteđevine, ali podigli su vrlo malo ili ništa.

'Došla sam izvući novce, ali to nije bilo moguće, situacija je tragična', kaže jedna građanka.

Gotovo trećina svih računa u ciparskim bankama je u vlasništvu osoba koje nisu ciparski državljani. Jako puno štednih računa u rukama je bogatih Rusa, ali harač će pogoditi i mnoge Britance, Njemce, ali i bogatije Srbe koji u državi čiji je bankarski sektor nekoliko puta veći od ciparskoga gospodarstva drže novac.

Očekuje se da će se tim oporezivanjem građana prikupiti gotovo šest milijardi eura.

Zbog najave o smanjenju i oporezivanju depozita, cijena barela nafte pala je ispod 93 dolara, a oštar pad bilježe i europske burze.

Bez obzira na ishod, ciparski bankarski sustav više nikada neće biti isti. Ako je njemačka namjera bila da se smanji visina duga – tj. da ga se približi prosjeku eurozone – uspjeli su postići majstorski udarac u samo jednom vikendu, piše The Telegraph.

Nemoguće je govoriti o nekom glatkom prijelaznom razdoblju bez nekog oblika kontrole kapitala.

Do vremena dok se ne slegne prašina, ciparsko gospodarstvo će potonuti i ostvarit će se negativan scenarij. A mnogi ljudi su se potrudili da to postane stvarnost.

Sjednica u ciparskom parlamentu odgođena je za utorak u 16.00h, piše The Telegraph.

Ispred ciparskog parlamenta okupili su se prosvjednici s transparentima. Na jednome od njih pisalo je sljedeće: 'Merkel, ukrala si naše ušteđevine!'.