12 osuđenih

Zatvorske kazne nakon smrtonosnog požara u internatu za djevojke u Turskoj

04.07.2019 u 17:39

Bionic
Reading

Turski sud odredio je u četvrtak zatvorske kazne za 12 osoba odgovornih za smrtonosni požar u internatu za djevojke 2016., koji je duboko potresao Tursku i potaknuo vlasti da preispitaju uređaje u slučaju požara

Ukupno je 12 osoba osuđeno je na zatvorske kazne od 7 mjeseci do 12 godina, rekla je odvjetnica Evren Isler. Direktoru i odgovornim osobama u internatu su određene teške kazne i proglašeni su odgovornima za ubojstva iz nemara.

Tijekom tog požara u studenom 2016. u domu za djevojke u Aladagu, na jugu Turske, smrtno je stradalo 11 djece i jedan djelatnik. Nekoliko preživjelih iskočili su kroz prozore.

Istragom su utvrđeni nedostaci i nemar koji su izazvali ogorčenje u Turskoj. Nakon požara je ispred izlaza u nuždi pronađeno nekoliko karboniziranih tijela osoba koje su bile očito blokirane.

Taj internat vodi utjecajna vjerska zajednica i oporba je optužila vlasti da ne kontroliraju dovoljno te institucije, čiji se broj bitno povećao od dolaska Recepa Tayyipa Erdoagna i njegove stranke na vlast 2002.

Vjerske zaklade u Turskoj vode brojne privatne škole i internate, na što upozorava oporba i sindikati nastavnika, koji drže da je nemoguće učinkovito kontrolirati njihovo djelovanje.