DVOSTRUKA PRODAJA, KRIVOTVORENJE...

Zatvor za SDP-ovog načelnika: Kriv za pet kaznenih djela!

27.01.2014 u 15:39

Bionic
Reading

Frane Lozić, SDP-ov načelnik općine Milna na Braču, na splitskom Županijskom sudu osuđen je za čak pet kaznenih djela i morat će u zatvor na najmanje deset mjeseci, a još 14 mjeseci provest će na uvjetnoj slobodi s rokom kušnje od tri godine

Ovakvu 'djelomičnu uvjetnu kaznu', malo zatvorsku i malo uvjetnu, sudac Slavko Lozina obrazložio je primjerom iz Mađarske i kaznom izrečenom Radimiru Čačiću. Ako eventualno počini još koje kazneno djelo, SDP-ovac će u zatvoru provesti okruglo dvije godine.

Njegovih pet kaznenih djela sadržano je u čak četiri optužnice, a redom se odnose na zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene izjave i zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Glavni Lozićev krimen prodaja je općinskog zemljišta poznatog kao 'Češki kamp': njega je, naime, prodao čak dvaput, i to uz krivotvorenu suglasnost Općinskog vijeća! Od prvog kupca, tvrtke Byron Corporation, uzeo je predujam, dok je od drugoga - tvrtke Hanson Dalmatico - naplatio pet milijuna kuna.

Pored svega, taj novac uopće nije potrošio namjenski: samo 1,4 milijuna otišlo je za izgradnju obilaznice mjesta, a s čak 3,6 milijuna krpale su se rupe u tekućem poslovanju.

No tu nije kraj: Lozić je osuđen i jer je jednom investitoru na svoju ruku umanjio naknadu za vodovodni priključak, pa mu, umjesto cijene za apartmanski objekt, obračunao četiri puta niži iznos kao da se radi o stambenoj zgradi. Lokalnom obrtu Faloška bez natječaja je povjerio posao izgradnje suhozida te mu kroz čak 15 ugovora isplatio 662 tisuće kuna, a jednoj osobi besplatno je dao na korištenje općinski prostor i tako oštetio Općinu za 66.445 kuna.

Optužnica protiv njega podignuta je uoči lokalnih izbora, no Lozić se svejedno kandidirao i uvjeravao da se protiv njega ne vodi nikakav postupak. Pobijedio je i osvojio novi mandat.

Nakon presude kazao je tek da je šokiran. Tvrdi da nije počinio nijedno kazneno djelo i najavljuje žalbu. Nije ni spomenuo mogućnost podnošenja ostavke na mjesto načelnika.
Pokušali smo dobiti komentar Arsena Bauka, predsjednika SDP-a Splitsko-dalmatinske županije, no on je zasad nedostupan novinarima.