REFERENDUMSKI USTANAK

Zatražene smjene na HRT-u i u Hini zbog 'cenzure'

15.10.2013 u 21:37

Bionic
Reading

Tridesetak prosvjednika, koji su se na poziv Građanske inicijative Referendumski ustanak, okupili večeras na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, zatražili su smjenu odgovornih u javnim servisima Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) i Hini zbog, kako tvrde, medijske blokade akcije Referendumskog ustanka

Akcija prikupljanja potpisa za održavanje referenduma o poništenju pretvorbe i privatizacije, zabrani deložacije iz prve nekretnine te opoziv svih državnih dužnosnika, koja je počela 1. listopada i završena je danas, doživjela je medijsku blokadu ne samo u javnim, nego i u privatnim medijima, poručeno je sa skupa održanog pod parolama 'Totalno pomračenje razuma u svim medijima!!', 'Drugačiji svijet je moguć, pobunite se' i 'Lopovi, vratite narodu ukradeno!'.

Obraćajući se okupljenima na prosvjedu, Damir Trnačić rekao je da su javni mediji na najprljaviji način cenzurirali demokratsku inicijativu i, kazao je, od prvog dana HRT niti Hina nisu dali niti jedno slovo o tome. 'To samo ukazuje da se ne provodi demokracija, već živimo u diktaturi vođenoj medijima, političarima i bankarima koji stoje iza svega', kazao je.

Niti privatni mediji nisu htjeli izvijestiti o akciji prikupljanju potpisa za održavanje referenduma što, kazao je Dubravko Krčmarek, samo pokazuje koliko se mediji boje organiziranih akcija.

Krčmarek je rekao da su javni mediji cenzuriranjem te akcije prekršili Ustav, Zakon o HRT-u, Zakon o informiranju javnosti i Zakon o elektroničkim medijima.

'Vladu, predsjednika Republike Ivu Josipovića, državnog odvjetnika i Vrhovni sud obavijestili smo o provođenju cenzure i svi su o tome šutili. Svi su oni krivi', naglasio je i dodao da, osim javnih medija, mogu zbog medijske cenzure zatražiti i ukidanje koncesija privatnim medijima.

Za prosinac je najavio akciju prikupljanje potpisa za 'treći referendumski ustanak' kojom će Građanska inicijativa tražiti ukidanje HRT pretplate.

Prosvjedu je jedino nazočio novinar Hine.