DRŽAVNI UDAR U NIGERIJI

Zatočeni Bazoum primio liječnika, nigerijsko vjersko izaslanstvo u Niameyju

12.08.2023 u 23:42

Bionic
Reading

Nigerski predsjednik Mohamed Bazoum kojeg vojnici nakon državnog udara drže u pritvoru u njegovoj predsjedničkoj rezidenciji, primio je u subotu u posjet svog liječnika, rekao je njegov savjetnik dok se izaslanstvo nigerijskih vjerskih vođa sastalo s predstavnicima vojnog režima

'Predsjednika Republike' Mohameda Bazouma 'posjetio je danas njegov liječnik' koji mu je 'donio jelo', kao i njegovu sinu i supruzi koji su s njim, rekao je savjetnik predsjednika svrgnutog 26. srpnja. 'Dobro je s obzirom na situaciju', dodao je.

Nekoliko predstavnika organizacija i zemalja koje su do državnog udara bile saveznici Nigera, izrazilo je zabrinutost zbog uvjeta pritvora i zdravstvenog stanja svrgnutog predsjednika.

Nevladina organizacija Human Rights Watch koja je razgovarala s Bazoumom, rekla je da je postupanje s njegovom obitelji ocijenio 'neljudskim i okrutnim', bez struje i dodira s ljudima, a za jelo dobivaju samo tjesteninu i rižu, prenosi američki CNN.

Istog dana u Niamey su doputovali nigerijski muslimanski vjerski vođe kako bi se sastali s predstavnicima vojnog režima. Vjerske vođe je primio nedavno imenovani civilni premijer Ali Mahaman Lamine Zeine, a zatim i čelnik vojnog režima, general Abdourahamane Tiani, objavila je nigerska televizija.

Zadaća misije je 'smiriti napetost koju je potaknula moguća vojna intervencija ECOWAS-a', rekao je taj izvor. Vojni režim je u utorak odbio primiti zajedničko izaslanstvo ECOWAS-a, Afričke unije i UN-a.

Nigerijsko posredovanje događa se u času kada ECOWAS i dalje daje prednost diplomatskom rješenju krize, pošto je ipak odobrio raspoređivanje interventnih snaga kako bi se Bazoum vratio na svoju dužnost.

Vremenski plan i načini eventualne zapadnoafričke vojne intervencije nisu poznati. No po riječima predsjednika Obale Slonovače Alassanea Ouattare, čija zemlja sudjeluje u mirovnim snagama, one bi trebale biti sposobne intervenirati 'čim prije'.

Mogućnost vojne intervencije ECOWAS-a potiče zabrinutost za Bezouminu sigurnost: iz njegova okružja doznaje se da je nova vlast u Niameyju 'zaprijetila' napadom na njega ako se intervencija dogodi.

Odluke ECOWAS-a dobile su 'posvemašnju potporu' Francuske i Sjedinjenih Država koje podupiru 'vodstvo i rad ECOWAS-a' na 'ponovnoj uspostavi ustavnog poretka'. Te dvije zemlje imaju u Nigeru stacionirane snage za borbu s naoružanim džihadistima koji siju smrt u Sahelu.