SLOVENSKO VELEPOSLANSTVO O KRŠKOM

'Zatajeno izvješće' već je dva tjedna na internetu

29.03.2013 u 16:02

Bionic
Reading

Veleposlanstvo Slovenije u Zagrebu, vezano uz pisanje medija o protupotresnoj sigurnosti slovensko-hrvatske Nuklearne elektrane Krško (NEK), ističe da iako se korektno prenose neki dijelovi izvješća francuskog instituta IRSN, nažalost ne spominje se odaziv nadležne slovenske institucije - Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost

Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost zapisala je kako trenutačno nema nikakve potrebe za donošenje odluka o lokaciji potencijalnog drugog bloka NEK, budući da nisu u tijeku nikakvi postupci smještanja takvog objekta u prostor. Nove informacije trebat će uzeti u obzir kad se bude odlučivalo o drugom bloku NEK-a, priopćilo je slovensko veleposlanstvo.

Uprava za nuklearnu sigurnost ozbiljno je pristupila pregledu i procjeni utjecaja novih činjenica na postojeću Nuklearnu elektranu Krško, navode dalje. Nakon prve procjene Uprava je ustanovila kako nema novih činjenica koje bi ukazivale na izravnu opasnost za NEK te zato neposredne mjere nisu potrebne.

'Na osnovi svih prijašnjih istraživanja Uprava za nuklearnu sigurnost zaključuje kako su neizvjesnosti kod rezultata u pravilu dosta velike zbog čega dolazi do razilaženja stavova umiješanih stručnjaka. Na tragu stalne brige za sigurnost elektrane ,Uprava za nuklearnu sigurnost pozvat će stručnjake da opširnije objasne rezultate i nove činjenice te će od NEK-a zatražiti da obavi analize potencijalnih utjecaja i predloži eventualne dodatne mjere sigurnost', stoji u priopćenju.

Veleposlanstvo želi u vezi navoda o 'zatajenom izvještaju' napomenuti da su sve informacije, uključujući i dokumentaciju instituta IRSN, već dva tjedna dostupna najširoj javnosti na internetskoj stranici Uprave Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost.