HUDE SUDBE

Zašto zapadne diplome ne pomažu diktatorima?

19.04.2013 u 09:51

Bionic
Reading

Kao i mnogi drugi diktatori, Kim Jong-Un, Bašar al-Asad i Pol Pot studirali su u demokratskim zemljama Europe. Ali demokratske vrijednosti oni nisu preuzeli, piše Deutsche Welle u analizi posvećenoj diktatorima sa zapadnim diplomama

Podsjetimo, iz Mostara je posljednjih dana netragom nestao Kim Han-Sol, unuk preminulog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-ila koji u BiH studira na Međunarodnom koledžu UWC.

'Sinovi diktatora ne dolaze na Zapad kako bi se naučili demokraciji. Oni su dio sustava moći od kojeg ne mogu pobjeći. Tko popusti demokratskim tendencijama i preuzme taj sustav vrijednosti ugrožava ne samo svoj udio u moći, već i čitav svoj klan', kaže politolog Günther Meyer za Deutsche Welle

Svojstven je slučaj Kim Jong-una, aktualnog sjevernokorejskog vođe. Kao dječak, pohađao je elitnu švicarsku školu Liebfeld Steinhölzli u blizini Berna, gdje je 1997. krenuo je u šesti razred. Bio je miran i tih dječak, njemački jezik mu baš nije ležao, a najčešće je bio odjeven u trenerku Nike. U školi se vodio pod imenom Un Pak, te se predstavljao kao sin sjevernokorejskog diplomate zaposlenog u veleposlanstvu.

Joao Micaelo, jedan od njegovih rijetkih školskih prijatelja, ispričao je švicarskom Tagesanzeigeru da mu je 'Un Pak' rekao da je zapravo sin predsjednika i to dokazao fotografijom s tadašnjim sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-Ilom.

Tada mu nije povjerovao, ali sada je siguran da je 'Un Pak' današnji sjevernokorejski diktator. Službenih potvrda nema, ali gotovo da nema ni dvojbe: švicarski Sonntagszeitung naručio je 2012. od antropologa Raoula Perrota usporedbu fotografija, a rezultat je 95-postotna podudarnost. 'Za mene tu nema sumnje: učenik Un Pak je u stvari Kim Jong-Un', kazao je antropolog.

U švicarskoj školi ostao je do 2001. godine, a potom je nestao. Kada su prve priče o boravku mladog nasljednika na diktatorskom tronu Sjeverne Koreje procurile u javnost, mnogi su se ponadali da će se godine koje proveo na Zapadu ipak pozitivno odraziti na njegova demokratska uvjerenja. Ali zasada ništa od toga: Kim Jong-Un doduše voli zabavne parkove poput Disneylanda, još puno više on međutim voli moć. I nju želi očuvati - po svaku cijenu.

I sirijski diktator Bašar al-Asad je dio svoje mladosti proveo u inozemstvu - godinu i pol dana on je studirao medicinu u Londonu. Kada je preuzeo vlast u Damasku, na njega se gledalo kao na liberalnog vladara koji će promicati demokraciju.

'Ali on je vrlo brzo morao uvidjeti, da zbog odnosa moći unutar njegovog klana s jedne strane, te zbog pritiska od strane tajnih službi s druge, ne može izaći izvan postojećih struktura bez da ugrozi i sebe i čitav klan Asada', kaže Meyer. Bašar je nastavio provoditi autoritarnu politiku svog oca Hafiza.


Bašar al-Asad sa suprugom Asmom

Saif al-Islam Gadafi
, sin bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija, na uglednoj školi London School of Economics obranio je doktorsku disertaciju 'Uloga civilnog društva u demokratizaciji globalnih institucija'. Zvučalo je obećavajuće, ali kada se radilo o obrani moći njegovog oca i klana Gadafi, Saif al-Islam zaboravio je sva demokratska načela i posegao za oružjem. Nakon svrgavanja Gadafija s vlasti u Libiji i pobjede pobunjenika 2011. godine, 'Mač islama' - kako glasi prijevod njegova imena - sjedi u zatvoru. Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu traži njegovo izručenje zbog sumnje da je činio ratne zločine.

Kambodžanski diktator Pol Pot, čija je mašinerija pobila više od dva milijuna ljudi, u mladim danima studirao je na elitnom pariškom sveučilištu Sorbonne.

No da sve nije sasvim beznadno pokazuje, po mišljenju politologa Meyera, primjer arapskog proljeća. Boravak brojnih studenata u Europi ostavio je traga na njihovom shvaćanju demokracije i nužnosti demokratskog ustroja društva. 'Tu imamo mnoge primjere mladih ljudi', kaže Meyer, 'koji su na Zapadu studirali, te po povratku znatno doprinijeli liberalizaciji i sekularizaciji njihovih društava.'

Cijeli članak pročitajte ovdje