PODUZETNICI U POLITICI

Zašto u Austriji nije uspio 'treći put' Franka Stronacha

09.12.2013 u 09:29

Bionic
Reading

Rezultate nedjeljnih izbora u Austriji obilježio je rast ekstremno desne Slobodarske stranke, ali i ulazak u parlament bogatog poduzetnika Franka Stronacha, čija se stranka zove po njemu (Team Stronach), a predstavlja bizarnu kombinaciju političkog diskursa Silvija Berlusconija i hrvatskih trećeputaša koje predvodi Nikica Gabrić

On je uspješan poduzetnik, bogat i efikasan, ali i duboko razočaran u nesposobnost, neefikasnost i korupciju etabliranih stranaka. Za njega su i crni i crveni isti, te pledira da se u politiku unese poduzetnički duh i ne bavi toliko demokratskim procedurama i pravilima, nego samo rezultatima. Kaže da je zemlji potreban novi, treći put, koji neće biti ni službeno lijevo ni službeno desno, ali će definitivno biti neoliberalan. On nije Nikica Gabrić ili Silvio Berlusconi, on je 81-godišnji Frank Stronach, čija je stranka Team Stronach od nedjelje nova frakcija u austrijskom parlamentu sa šest posto osvojenih glasova.

Rezultati parlamentarnih izbora pokazali su duboku krizu stare politike u Austriji, koju predstavljaju socijaldemokrati i narodnjaci, zajedno na vlasti u velikoj koaliciji već šest desetljeća, uz nekoliko razdoblja prekida. U sedamdesetima su SPÖ i ÖVP znali zajedno dobiti i više od 90 posto glasova, no sada su jedva uspjeli doći do većine u parlamentu. Zato je profitirala ekstremno desna Slobodarska stranka Heinz-Christiana Strachea osvojivši 21,4 posto što ju je približilo vrhuncima iz razdoblja kada je stranku vodio Joerg Haider

No ipak je najbizarnije ukazanje ovih austrijskih izbora milijarder Stronach, koji se obogatio u Kanadi, te u devetom desetljeću života odlučio spašavati svoju domovinu od etablirane politike. Stronach je u kampanji skidao majicu, da pokaže kako je zdrav i mišićav unatoč poodmaklim godinama, govorio je protiv Europske unije, zalagao se za uvođenje smrtne kazne za 'profesionalne ubojice' (što god to značilo), zbog čega su ga napustili i neki koje je stavio na listu za parlament te najviše nudi treći put, ni crni ni crveni, optužujući – posve opravdano – narodnjake i socijaldemokrate da su ogrezli u korupciji.


Svoju političku relevantnost Frank Stronach pak obrazlaže poslovnim uspjesima i time što je uspješan biznismen, otprilike kao što se oftalmolog Nikica Gabrić hvali svojom klinikom Sunce ili Silvio Berlusconi svojim medijskim carstvom. Istraživanja pokazuju da je 64 posto glasača Team Stronach glasalo za ovu stranku jednog lica baš zbog Franka Stronacha kao uspješnog biznismena, dok im njegov program – koji nije uvijek bio koherentan – nije previše značio. S druge strane, Stronach se nadao dvoznamenkastom rezultatu, koji su mu u određenom momentu predviđale i ankete, pa je šest posto na kraju ipak razočaravajuće.

Njemački i austrijski analitičari napominju u tekstovima objavljenim u Die Presse, Der Standardu, Suedduetsche Zeitung i Der Spiegelu da velike stranke definitivno jesu u krizi te da je zabrinjavajući ponovni uspon desnih ekstremista iz Slobodarske stranke, ali da je ipak odbačen trećeputaški, poduzetnički populizam Franka Stronacha. Njegove kritike trenutačnog stanja austrijske politike većinom su legitimne, no sam se nije pokazao kao rješenje problema, nego je vrlo brzo i sam počeo stvarati dodatne. Stoga su austrijski glasači u slučaju Franka Stronacha zaključili da se treba čuvati poduzetnika u politici, naročito kad donose darove.

Intervju s Frankom Stronachom o njegovom političkom angažmanu