ČUDE SE U ZAVODU ZA JAVNO ZDRAVSTVO

Zašto ravnateljica Plitvičkih jezera diže paniku zbog mišje groznice?

02.06.2014 u 11:43

Bionic
Reading

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Plitvičkih jezera Natalija Božičević ovih se dana obratila medijima priopćenjem da je u tom parku pojačana pojava mišje groznice

Zbog specifičnih vremenskih uvjeta ove godine je na području Plitvičkih jezera, kao i u mnogim dijelovima Hrvatske, pojačana učestalost zaraze od mišje groznice.

U zadnjih mjesec dana oboljelo je desetak djelatnika Parka koji su po prirodi posla vezani uz vanjske prostore, dok kod posjetitelja nije zabilježeno nijedno obolijevanje, piše ravnateljica, te dodaje da su ove godine početkom svibnja proveli i dodatnu, interventnu deratizaciju te da stručne službe parka procjenjuju da je pojačana opasnost od zaraze već prošla, a redovna opasnost prestat će u potpunosti za dva do četiri tjedna.

Zavod za javno zdravstvo jedina je nadležna institucija koja ima relevantne podatke o oboljelima od mišje groznice, no oni opovrgavaju izjavu v. d. ravnateljice Božičević, pa se postavlja pitanje čemu ovakvo zbunjivanje i dizanje panike koja može dovesti jedino do toga da turisti izbjegavaju NP Plitvička jezera?! Još više iznenađuje što ravnateljica izvještava javnost da je pojačana opasnost od zaraze već prošla, a redovna opasnost prestat će u potpunosti za dva do četiri tjedna.

Stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo tu izjavu drže krajnje neozbiljnom i upozoravaju na ‘moguću’ pojavu epidemije mišje groznice, čiji bi se vrhunac mogao očekivati u periodu od kraja svibnja do kraja kolovoza. Što se krije iza (ne)spretnih izjava v. d. ravnateljice NP Plitvička jezera, za sada nije poznato. Podsjetimo, posljednja epidemija mišje groznice zabilježena je 2002. godine kada je evidentirano 400 oboljelih.

‘Broj oboljelih još ne mogu komentirati, jer za sada još nemamo niti jedan slučaj serološki dokazan. Od početka 2014. godine registrirali smo tri slučaja mišje groznice, no svih troje je zaraženo na području sjevernog Velebita, sedmero je pod sumnjom i čeka se serološka obrada s područja Plitvica. Još se čeka analiza tri sumnjiva slučaja s područja Udbine i dva slučaja iz Gospića. Broj oboljelih (sumnjivih i dokazanih) prati se svakodnevno i mijenja se iz dana u dan’, kazala nam je epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije Biserka Margaretić.