GONG PITA MINISTARSTVO UPRAVE

Zašto popise birača vode dvije tvrtke, jedna bez javnog natječaja?

29.11.2011 u 14:56

Bionic
Reading

Zašto popise birača u Hrvatskoj vode i održavaju dvije različite firme i na koji način takav aranžman utječe na ažuriranje popisa birača u realnom vremenu, kao i zaštitu osobnih podataka? Koliko ovakav aranžman u konačnici košta hrvatske građane te zašto se s jednom od odabranih tvrtki sklapaju ugovori izvan javnih natječaja, suprotno zaključcima Vlade?

Pitanja su to koja potaknuti ponavljanjem rasprave o vjerodostojnosti popisa birača, nadležnom Ministarstvu uprave javno postavljaju iz GONG-a.

Uvidom u registar javnih nabava udruge Vjetrenjača, naime, vidljivo je da je Ministarstvo uprave, na javnom natječaju 2009. godine, a temeljem zaključka Vlade Republike Hrvatske iz siječnja iste godine, povjerilo održavanje i tehničku podršku sustava državnih matica i popisa birača tvrtki APIS d.o.o. u vlasništvu države i Grada Zagreba.

Međutim, tijekom 2010. godine Ministarstvo uprave je bez javnog natječaja u pregovaračkom postupku bez prethodne objave poslove vezane uz vođenje popisa birača povjerilo privatnoj tvrtki, MCS d.o.o. informatika, usluge, inženjering.

Ta je tvrtka tako dobila ugovore za poslove obrade podataka za kontrolu potpisa prikupljenih u sindikalnoj inicijativi za raspisivanje referenduma, ali i poslove dorade i informatičku podršku za provedbu izbora za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina vezano za popise birača 2011. godine, kao i najnoviji ugovor na iznos od 800.000,00 kuna za usluge podrške, nadzora i praćenja informatičkog sustava za potrebe parlamentarnih izbora u listopadu 2011. godine.

GONG podsjeća da za problem (ne)ažurnosti popisa birača odgovornost leži na Ministarstvu uprave i Ministarstvu unutarnjih poslova, s obzirom da se popisi birača vežu za podatke o prebivalištima, a Hrvatska već godinama sluša obećanja o donošenju novog Zakon o prebivalištu.

Posljedica svega je nerealan broj birača i rast nepovjerenja građana u ispravnost popisa birača te stoga GONG od nove Vlade očekuje donošenje jedinstvenog izbornog zakona i, među ostalim, ustrojavanje jedinstvenog državnog registra građana kojim će se riješiti problemi u vođenju prebivališta i popisa birača.