OD PEDOFILIJE DO BULLYINGA

Zašto britanskim BBC-jem caruje kultura straha?

11.05.2013 u 11:02

Bionic
Reading

Skandalozan slučaj notornog pedofila, BBC-jeve voditeljske zvijezde Jimmyja Savilea, pokrenuo je prije pola godine lavinu istraga o slučajevima seksualnog nasilja među djelatnicima britanskih javnih medija, a ovih je dana objelodanjeno izvješće o zlostavljanju djelatnika čuvene mreže u kojem autorica Dinas Rose zaključuje da je bullying 'institucionalizirani problem BBC-ja' kojim vlada 'endemska kultura straha'

Godinu dana nakon optužbe za seksualna nedjela, popularni radio i TV voditelj BBC-ja James Hall priznao je krajem travnja krivnju zbog 'nepristojnih nasrtaja' na 14 djevojčica, od kojih je najmlađa bila stara samo devet godina.

Zbivalo se to u razdoblju od 1967. do 1986, ali vremešnu 84-godišnju TV zvijezdu sustigli su grijesi prošlosti.

Istoga dana kada je objelodanjeno Hallovo priznanje, pukom, ali znakovitom slučajnošću izašlo je izvješće naslovljeno 'Poštovanje na radnom mjestu' ili, kratko, 'Izvješće Rose', rezultat šestomjesečne istrage kraljevske savjetnice Dinah Rose o bullyingu među 23.000 zaposlenika BBC-ja.

Najveću radiotelevizijsku kuću na svijetu posljednjih su mjeseci potresali neviđeni skandali zbog nedoličnog ponašanja nekih od njezinih najvećih imena, pa je donesena odluka da čuvena britanska odvjetnica za zaštitu ljudskih prava pročačka međuljudske odnose u sredini gdje je bullying postao 'institucionalizirani problem'.

Neposredan povod bio je notorni slučaj enormno popularnog voditelja Jimmyja Savilea, prema kojemu je kolega James Hall pravi amater. Savile je tek godinu dana poslije smrti otkriven kao 'jedan od najgorih pedofila u 129-godišnjoj povijesti Nacionalnog društva za sprečavanje okrutnosti prema djeci'.

Izuzetno popularan voditelj BBC-jevih dječjih programa i omladinskih emisija, koristio je više od pola stoljeća status zvijezde za napastovanje i silovanje djece, a sve je preraslo u javnu sramotu prošloga listopada emitiranjem dokumentarca 'Druga strana Jommyja Savilea' na mreži ITV, u kojem ga nekoliko žena optužuje za seksualno zlostavljanje u tinejdžerskoj dobi.

Iako se godinama šuškalo o mračnoj strani TV zvijezde, a neke su traljave policijske istrage padale u vodu zbog nedostatka dokaza, Savile je nesmetano lovio nove žrtve, pa se tek 'Operacijom Yewtree', započetom poslije ITV-ove emisije, 19 istražiteljskih timova londonske policije s budžetom od dva milijuna funti ozbiljno bacilo na posao sa šokantnim rezultatima: od 589 slučajeva navodnog zlostavljanja djece vezanih uz javne osobe, 450 ih se odnosilo na preminulog Savilea, premda policija vjeruje da je broj žrtava bio trostruko veći. U međuvremenu su uhapšeni i optuženi još neki ljudi s BBC-ja, BBC se ispričao žrtvama, Savileova nadgrobna ploča je nestala preko noći, a odvjetnica Dinah Rose angažirana je da ispita u kakvom se to okruženju tako nešto moglo desetljećima događati neprimijećeno.

'BBC nije u stanju snimiti nevolje u vlastitoj kući', prve su reakcije glavne tajnice britanskog Društva novinara (NUJ) Michelle Stanistreet na analizu 'Izvješća Rose' o seksualnom uznemiravanju i zastrašivanju, koje se pretvorilo u kritiku kulture u kojoj djelatnici 'prestravljeno drhte pred šefovima i neupitnim zvijezdama ekrana, zviždači se ignoriraju, a poznatim je nasilnicima bilo dopušteno da napreduju i da se nagrađuju jer su smatrani nedodirljivima'.

Dokumentarac o Savileu

Društvo je i samo pridodalo 70 svojih svjedočenja o bullyingu, među kojima i kolektivna prijava više od dvadeset zaposlenika protiv jednog visokopozicioniranog BBC-jevca.

Na BBC-ju vlada endemska kultura straha', tvrdi autorica izvješća Dinah Rose. Jedan od razloga straha bio je i program kresanja sredstava za 700 milijuna funti, nazvan 'Kvaliteta na prvom mjestu', koji je podrazumijevao 2.000 radnih mjesta manje, pa se svatko bojao za svoju kožu.

U Izvješću se naglašava da je u politici Kuće prema zlostavljanju na radnom mjestu izostavljeno posebno ranjivih 60.000 freelancera i suradnika s kratkoročnim ugovorima, iako je ažurirana prije dvije godine, a usluge vanjskih suradnika koriste se više od dva desetljeća. Četrdesetak slučajeva seksualnog zlostavljanja u zadnjih šest godina u kojima su žrtve mahom mladi novinari na početku karijere, najčešće žene i homoseksualci, pokazuju neugodnu, raširenu kulturu svakodnevnog bullyinga – stoji u izvješću - pri čemu nadzorna tijela 'rade u korist menadžmenta'. Zbog toga izostaje reakcija na neprilično ponašanje - deranje, psovanje, javno ponižavanje, favoriziranje i ucjenjivačko kontroliranje kolega.


Ali i novinske redakcije u kojima, prema tvrdnji glavne tajnice Novinarskog društva, vlada mačo atmosfera, vrve primjerima bullyinga, poput onoga kada je urednik punašnu novinarku natjerao da paradira londonskim ulicama u čuvenom kostimu Lady Gage skrojenom od goveđih odrezaka.

Nije stoga čudo što je, među 200 zanimanja, portal za pronalaženje posla Career Cast posao novinskog reportera proglasio najgorim u 2013. godini.

Oglasio se i Gerry Morrissey, predsjednik Sindikata elektronskih medija, zabavne industrije, filma i kazališta (BECTU), tvrdeći da 'kultura bullyinga' nije nikakva posebnost BBC-ja, nego stvarnost cijelog kreativnog sektora, budući da svaki peti (22,5 posto) od 25.000 članova zlostavljanje u radnoj sredini smatra najvećim problemom.

I predsjednik britanskog Društva pisaca Bernie Corbett iznosi iskustva autora filmskih i televizijskih scenarija, kojima nadređeni prijete verbalno, pa i fizički, pretvarajući im život u pakao onom 'učini kako ti kažem ili ću se pobrinuti da više nikada ne radiš u ovoj branši'.

I tako: da ITV-jev dokumentarac o Jimmyju Savileu nije pustio duha iz boce, slučaj umirovljenog napasnika Jamesa Halla možda bi ostao samo usputna BBC-jeva sramota, a Dinah Rose ne bi pisala izvješće o bullyingu u njihovim redovima. Ovako, slučaj BBC-ja dobro dođe kao podsjetnik mnogima da i sami provjetre vlastitu kuću.