PODMIĆIVANJE IVE SANADERA

Zašto Bajić ne traži izručenje Hernadija?

22.11.2012 u 14:49

Bionic
Reading

Jedan od najvećih protivnika ulaska Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. posve sigurno je Zsolt Hernadi, čelnik mađarske grupacije Mol, koji bi nakon ulaska RH u EU trebao biti 'progonjen' europskim uhidbenim nalogom, piše Novi list

Nakon presude kojom je Ivo Sanader osuđen na 10 godina robije jasno je da je domaće pravosuđe zauzelo stav da je Hernadi sudjelovao u tom kaznenom djelu. Protiv čelnika mađarske kompanije preko godinu dana već se vodi istražni postupak zbog kaznenih djela za koja je u utorak Sanaderu presuđeno. Državno odvjetništvo već je četiri puta pomoću međunarodne pravne pomoći tražilo od mađarskog tužiteljstva da ga ispitaju, ali je svaki put odbijeno. Generalni stav mađarskog pravosuđa je da je Hernadi osoba bitna za nacionalnu sigurnost zbog svoje čelne pozicije u Molu te stoga ne može svjedočiti o tim temama.

Postavlja se pitanje zašto domaće tužiteljstvo nije raspisalo klasičnu međunarodnu Interpolovu tjeralicu. Novi list navodi da za to postoji razumno objašnjenje, dapače DORH se postavio poprilično pragmatično u čitavoj priči. Da je protiv Hernadija podignuta optužnica, raspisivanje tjeralice bi išlo lagano. No odredbe posljednjeg Zakona o kaznenom postupku navode da se optužnica ne može podignuti protiv osobe koja nije dala svoj iskaz u istrazi. Tako da bi takva optužnica jednostavno pala u vodu.

S druge strane teoretski je moguće raspisati tjeralicu za osobom o kojoj se vodi istražni postupak. Ali i tu postoje proceduralne kvake. Naime ne postoji pisani dokaz da Hernadi uopće zna za istragu nad samim sobom. Jasno je da zna, ali mu je proceduralna mogućnost nijekanja tog saznanja ostala. Osim toga, on formalno nije osoba u bijegu, jer čovjek uredno živi na svojoj adresi. Stoga bi sama formalizacija takvog raspisivanja tjeralice bila problematična.

No s ulaskom Hrvatske u EU dolazi do mogućnosti raspisivanja europskog uhidbenog naloga. Mađarskoj i onda ostaje mogućnost da odbije uhititi Hernadija, ali čelniku Mola onda prijeti uhićenje s ulaskom u svaku državu Europske unije.

Mađarska je već ratificirala prijem Hrvatske, tako da joj ne ostaje mogućnost 'trgovanja' time. No sad će trebati vidjeti hoće li Mađarska prihvatiti služenje zatvorske kazne Radimira Čačića u Hrvatskoj.