PROTEKCIONIZAM

Zaštitne carine ugrožavaju odnos EU-a i Kine

05.06.2013 u 09:25

Bionic
Reading

Odluka Europske komisije o uvođenju privremenih carina na kineske solarne proizvode mogla bi 'poremetiti' trgovinske odnose između Kine i EU, ocijenila je u srijedu kineska državna agencija Xinhua

'Protekcionizam Europske unije šalje lošu poruku Kini i svijetu. Umjesto da je potražila rješenje kojim bi svoje unutarnje probleme riješila na zadovoljstvo obiju strana, ona (EU) odgovornost za njih traži drugdje', dodaje kineska novinska agencija.

'Protekcionizam s jedne strane može izazvati jedino protekcionizam s druge. Na EU će biti odgovornost za mogući trgovinski rat, ako se ta hipoteza ostvari', dodaje Nova Kina.

Ti 'kazneni' nameti neće 'od Kine izazvati prijateljski odgovor', stoji u agencijskom komentaru.

Europska komisija u utorak je objavila uvođenje privremenih carina na kineske solarne proizvode, unatoč nesklonosti takvom rješenju nekolicine zemalja članica EU i strahova od moguće trgovinske odmazde Pekinga. Kina je i dosad odgovarala protumjerama prema europskim proizvodima kad je EU pokretala istrage ili povećavala namete kineskim tvrtkama i proizvodima.

Komisija se odlučila za progresivne mjere - od 6. lipnja na snazi je carina u iznosu od 11,8 posto, a dva mjeseca poslije bit će u prosjeku 47,6 posto, ako EK ne uspije postići dogovor s Kinom.