ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Zastara za nedopušteno posjedovanje oružja na brodu Boka Star

14.01.2014 u 14:10

Bionic
Reading

Suđenje nepravomoćno osuđenom crnogorskom brodovlasniku Marku Baliću u slučaju krijumčarenja 208 tona baruta na brodu ‘Boka Star’ 2002. godine ponovit će se, ali samo za izbjegavanje carinskog nadzora, jer je Vrhovni sud ustvrdio da je zastara nastupila za nedopušteno posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te krivotvorenja isprava, doznaje se od glasnogovornika Županijskog suda u Rijeci Zorana Sršena.

Hrvatska je policija na brodu pronašla više vrsta eksplozivnih tvari, koje pripadaju skupini jednobaznih i dvobaznih baruta višestruke namjene u vojnoj industriji. Mediji su tada pisali da je brod krijumčario materijal srpske vojne industrije za Sadama Huseina, odnosno Irak, iako je ta zemlja bila pod embargom.

Odlukom Vrhovnog suda ukinuta je druga presuda Županijskog suda u Rijeci iz prosinca 2011. po kojoj je Marko Balić nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog izbjegavanja carinskog nadzora, nedopuštenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari te krivotvorenja isprava.

On je odlukom sudskog vijeća u tom suđenju proglašen jedinim odgovornim za krijumčarenje baruta, a druga dvojica optuženika, zapovjednik broda Josip Nikolić i prvi časnik palube Damir Balabušić su oslobođeni krivnje.

Odlukom Vrhovnog suda se Nikolić i Balabušić oslobađaju i optužbi za posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, također zbog zastare. Za to djelo je apsolutna zastara nastupila u listopadu 2012., utvrdio je Vrhovni sud.

Sva trojica su crnogorski državljani.

Balićeva odvjetnica Ksenija Lučić izrazila je zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda navevši da ne želi detaljnije komentirati odluku dok se ne konzultira s Balićem. U izjavi za Hinu kazala je kako je potvrđeno da Balić nije uspostavio organizaciju za krijumčarenje baruta, zajedno s drugom dvojicom optuženih. Balić je imao dozvolu za prijevoz opasnih tvari, navela je.

Marko Balić je pravomoćnost presude čekao na slobodi, jer je početkom veljače 2012. pušten iz pritvora zbog isteka maksimalnog roka za boravak u pritvoru, u kojem je proveo dvije i pol godine.

Sudsko vijeće Županijskog suda u Rijeci, kojim je predsjedavala sutkinja Ika Šarić, u presudi je utvrdilo da je na Balićev brod ‘Boka Star’ 2002. godine u crnogorskoj luci Baru ukrcano 208 tona baruta u bačvama i drvenim sanducima spremljenim u kontejnere. Deklarirani teret bio je aktivni ugljen i vodeni filtri. ‘Boka Star’ uzeo je u tegalj brod ‘Lovćen’ te je tako stigao do sidrišta riječke luke, gdje je na njemu otkriven barut. Kao odredišna luka tereta navedena je Aleksandrija. Sutkinja Šarić istaknula je tada da taj barut ima široku primjenu u vojnoj industriji.

To je bilo drugo suđenje na riječkome sudu u tom predmetu. Na prvome je Balić također osuđen na šest godina zatvora, ali u odsutnosti, a Nikolić i Balabušić oslobođeni su krivnje. Pošto je u rujnu 2009. Marko Balić na temelju tjeralice riječkoga suda uhićen u Grčkoj, zatražio je obnovu postupka pa mu je odlukom Vrhovnoga suda ponovno suđeno u njegovoj nazočnosti