RIJEČANKA SLAVICA ŠOTA

Zaskočila Viviane Reding i prijavila joj Linića

02.04.2014 u 14:30

Bionic
Reading

Riječka poduzetnica Slavica Šota, čelnica 'Pokreta otpora - Riječani protiv korupcije' izjavila je u emisiji Oluja televizije MrežaTV da je europskoj povjerenici za pravosuđe Viviane Reding još u rujnu prošle godine osobno uručila dokumentaciju koja navodno ukazuje na koruptivne radnje u koje je upleten ministar financija Slavko Linić. Tim povodom izjasnila se danas i Mina Andreeva, glasnogovornica Viviane Reding

Odgovarajući na upit tportala je li povjerenica Viviane Reding zaprimila dokumentaciju osobno od Slavice Šote i kakvo je daljnje postupanje u tom slučaju, Mina Andreeva navela je da povjerenica Reding 'svakodnevno prima stotine pisama i dokumenata od građana' koji se dalje procesuiraju, a u konkretnom slučaju 'na komunikaciju koju spominjete odgovorila je Opća uprava za pravosuđe koja je osobu uputila na nadležno tijelo za postavljena pitanja: Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, a ne Europsku komisiju'.

Odmah je reagirala i Slavica Šota.

'Sa velikim uvažavanjem prema Europskoj komisiji, moram reći da nas nisu uputili nigdje, niti su nam se ikada pismeno očitovali', rekla je Šota za tportal, dodajući da oni doduše nisu ni tražili da ih se igdje upućuje, već im je cilj bio predati dokumentaciju povjerenici Reding kako bi na taj način poručili hrvatskim institucijama kako one nisu jedine koje znaju za to.

Do susreta Slavice Šote i Viviane Reding došlo je 16. rujna 2013. u Trstu, gdje je povjerenica imala sastanak s više stotina građana Hrvatske, Italije, Slovenije i Austrije u okviru dijaloga na relaciji EU - građani. Šota je za tu manifestaciju doznala iz novina te se u pratnji suradnika zaputila u Trst s dokumentacijom o Slavku Liniću iako nije imala akreditaciju za sastanak. 

U emisiji je iznijela kronologiju svoje tršćanske dogodovštine, koja uključuje nadmudrivanje policijske patrole koja je navodno trebala zaustaviti njezin osobni automobil i 'Božju volju' da se zatekne u blizini povjerenice za koju nije ni znala u kojem je hotelu odsjela. Viviane Reding bila je okružena osiguranjem u kafiću te je bilo pitanje kako joj prići.

'Otvorila sam kutiju koju sam pripremila za nju, unutra je bila prijava talijanskoj Guardia di Finanza (financijskoj policiji, op. a.) naše hrvatske heroine Mirje Tomas... Krenuli smo prema njoj. Dečki iz osiguranja su vidjeli da mi dolazimo, međutim ja sam otvorila kutiju da ne misle da je nešto što ne bi trebalo biti... Zamolila sam je za par minuta njenog vremena. Bila je jako susretljiva. Jako nas je strpljivo saslušala, pitala je dva puta što je to ministar financija Hrvatske. Rekli smo da je jako je važno da ona ovo pogura, jer je korupcija u Hrvata tolika da mi nemamo gdje kucati...', ispričala je Šota dodajući da je povjerenica odnijela dokumentaciju u svoju hotelsku sobu.

Snimku emisije u kojoj Šota, između ostalih, proziva glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i nacionalne TV kuće možete pronaći na internetskoj stranici emisije Oluja televizije MrežaTV