osuda nasilja

Zasjedalo Europsko vijeće: 'Napad na bolnicu nije u skladu s međunarodnim pravom'

17.10.2023 u 23:08

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izjavio je u utorak da je izraelski napad na bolnicu u Gazi i blokiranje pristupa osnovnim potrebama protivno međunarodnom pravu.

“Napad na civilnu infrastukturu nije u skladu s međunarodnim pravom”, rekao je Michel na konferenciji za novinare nakon završetka virtualnog samita čelnika EU, koji je sazvan zbog situacije na Bliskom istoku, nakon Hamasova napada na Izrael i izraelskog odgovora udarima na Gazu.

Palestinske vlasti su objavile da je u izraelskom zračnom napadu na bolnicu u Gazi u utorak navečer ubijeno su stotine ljudi, a UN je izvijestio da su Izraelci pogodili i jednu od škola koja služi kao sklonište.

Ministarstvo zdravstva palestinskog teritorija pod Hamasovom upravom objavilo je da je "200 do 300 mučenika" ubijeno u bombardiranju kruga bolnice Ahlija Araba u središtu grada.

Michel je istaknuo da potpuna blokada pojasa Gaze, “blokiranje osnovne infrastucture, uskraćaivanje vode i električne struje i dostava hrane nije u skladu s međunarodnim pravom”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je na društvenoj mreži X nakon izvanrednog video-samita da je “Europsko vijeće snažno osudilo napade Hamasa i istaknulo pravo Izraela na samoobranu uz poštivanje međunarodnog humanitarnog prava”.

“Nužno je izbjeći regionalnu eskalaciju i zaštititi civile”, dodao je Plenković.

Čelnici 27 država članica Europske unije usuglasili su i prije samati u nedjelju zajedničku izjavu u kojoj su istaknuli da Izrael ima pravo na samoobranu u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom.

Nema opravdanja za teror. Snažno ističemo pravo Izraela na samoobranu u skladu s humanitarnim i međunarodnim pravom u suočavanju s tako nasilnim i neselektivnim napadima”, kaže se u izjavi 27-orice čelnika država članica, koja je usuglašena tijekom vikenda.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen je na konferenciji za novinare istaknula da griješe oni koji misle da će sukob na Bliskom istoku odvratiti EU-u od pomoći Ukrajini u njezinoj borbi protiv ruske agresije.

“Neki vjeruju da nas mogu odvratiti od pomaganja Ukrajini i da moramo birati koga ćemo podržati. Dokazat ćemo im da su u krivu”, rekla je von der Leyen, ističući da EU stoji uz svoje prijatelje kolikogod treba.

“Znamo da se Ukrajinci bore za naše vrijednosti i bit ćemo uz kolikogod bude trebalo”, rekla je predsjednica Komisije.

Na samitu nije sudjelovao mađarski premijer Viktor Orban koji se nalazi u Kini, gdje se sastao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Orban je rekao da nema vremena da se pridruži sastanku i zamolio austrijskog kancelara Karla Nehammera da ga predstavlja, doznaje se iz izvora Europskog vijeća.