11.323 požara

Zapovjednik šibenskih vatrogasaca: Očistite okućnice, olakšajte nam situaciju da nam se ovakve stvari ne ponove

03.08.2022 u 19:37

Bionic
Reading

Do kraja ovoga srpnja, prema podacima Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), imali smo 11.323 požara što je gotovo 30 posto više nego lani u istom razdoblju do kada je bilo 8.833

Veća je još razlika u površini koju je vatra zahvatila - lani je bilo oko 16.000 hektara, a ove godine gotovo 52.000, što je čak 220 posto više. Iako je ove godine uništeno malo manje objekata nego lani, nažalost broj žrtava je veći. Ove godine život je u požarima izgubilo 25 ljudi, uključujući vatrogasca Gorana Komlenca, navodi HRT.

Požari u vodičkom zaleđu, kod Jadrije i Srime, lokalizirani su. Izgorjelo je 250 hektara, nije stradao nijedan objekt, ali je velika šteta na poljoprivrednim površinama. I dalje se istražuju uzroci požara, no sumnja se da su podmetnuti.

'Za razliku od raslinskog i zatonskog požara, ovo je bila nešto lakša situacija, s obzirom da je bilo manje ugroženih objekata požarom', kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP-a Šibenik, javlja HRT.

Milošević je apelirao na građane da još uvijek imaju vremena urediti svoje okućnice, ukloniti smeće, gorivi otpad, plastiku i ostale stvari kako bi u slučaju da se ponove ovakve stvari, situacija vatrogascima bila povoljnija.

  • +23
Veliki šumski požar između Vodica i Jadrije Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

Bilo je lakše uz sve raspoložive zračne snage.

'Bez njih nema ništa. Bez aviona, bez avijacije u nekim ključnim situacijama gdje nam trebaju pomoći, oni su definitivno ti koji su glavni', izjavio je Igor Tomić, JVP Šibenik.