SLUŠATELJI POMAŽU

Zaposlenike Stojedinice spašavaju - olovke?!

03.12.2010 u 12:28

Bionic
Reading

Zaposlenici Stojedinice treći su dan u štrajku. Program se odvija, no u mnogo skromnijem izdanju od onog na koji su vjerni slušatelji radija navikli. Dogovora s Upravom zasad nema, kao što nema ni novca za isplatu plaća koje zaposlenici mjesecima nisu primili. No vjerni slušatelji Stojedinice spremni su pomoći, kad već nitko drugi neće

'Inicijativa da se pomogne zaposlenicima došla je od dugogodišnjih slušatelja radija. Riječ je o vlasnicima tvrtke za distribuciju uredskog materijala. Oni će se dva mjeseca odreći svog rabata na olovke Pilot u korist zaposlenika Stojedinice', pojasnio nam je predsjednik Uprave radija Drago Perić. U dva mjeseca, od 1. prosinca do prvog veljače, planiraju prodati 200 tisuća proizvoda te se odreći 35 lipa, koliko iznosi rabat tvrtke.


Za zaposlenike Stojedinice tako bi se prikupilo i do 70 tisuća kuna. Tijekom prijepodneva u eter su se javljali i drugi slušatelji koji su potaknuti tom akcijom htjeli doprinijeti spasu radija te pomoći zaposlenicima. A koliko je situacija dramatična, rekao nam je predstavnik Sindikata novinara Hrvatske na Radiju 101, Goran Bernobić.

Vrte se vijesti i glazba

'Ne bismo krenuli u ovo da se ne nalazimo u nemogućoj situaciji. Ljudi se snalaze na sve moguće načine. Od nečega treba živjeti', rekao je Bernobić i dodao da su štrajkaši, iako ne sudjeluju u planiranju programa, na svojim radnim mjestima. Rasporedili se u smjene da bi bili spremni za emitiranje u slučajevima propisanim Zakonom o elektroničkim medijima, kao što su izvanredno stanje, elementarne nepogode i slično. 'Idu samo vijesti i glazbeni program. S ovim kadrom koji ne štrajka nisu u mogućnosti emitirati stalan program', rekao je Bernobić, dodajući da od 35 zaposlenih štrajka njih 30, zajedno s osam honoraraca

Iako se svakodnevno sastaju s Perićem, rješenje se ne nazire. 'Rečeno nam je da novca nema', rekao je Bernobić, dodajući da apsolutno podržava dokapitalizaciju koju je Uprava predložila na Skupštini prije dva dana. Tko bi mogao spasiti Stojedinicu, nije poznato, no potvrđeno nam je da medijski moguli, braća Majher, koja su i 90-ih spominjana kao mogući vlasnici Stojedinice, sigurno nisu u igri.

'To je žicanje'

Zasad jedina pomoć stiže od slušatelja, no Bernobić je pomalo skeptičan prema navedenoj akciji. Boji se da bi je predsjednik Uprave Perić mogao iskoristiti kao svoj argument u pregovorima sa zaposlenicima i sindikatom.

'To je prva pomoć. Mi smo i dalje u štrajku, no podržavamo ovu kampanju i sve što bi pomoglo da dođemo do plaća, no s obzirom na dugovanja, ovo je ništa. To je žicanje', zaključio je Bernobić.