ŠVERC ČANČARA

Zapljena kornjača vrijednih gotovo milijun kuna

02.06.2014 u 16:14

Bionic
Reading

Gotovo milijun kuna vrijednih 228 živih i 20 uginulih kornjača čančara (testudo hermani), strogo zaštićene vrste u Hrvatskoj, zapljenjeno je jučer na vukovarskom području od muškarca koji će biti kazneno prijavljen, izvijestilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Ministarstvo u priopćenju navodi kako je zapljena obavljena suradnjom vukovarske policije, veterinarske službe te inspekcije Ministarstva, a vrijednost zaplijenjenih kornjača procjenjuje se na 992.000 kuna.
Veterinarska služba će žive kornjače privremeno zadržati u karanteni, a uginule jedinke neškodljivo zbrinuti sukladno veterinarskim propisima. U dogovoru s nadležnim državnim odvjetništvom, protiv počinitelja će biti podignuta kaznena prijava, navodi Ministarstvo.

Kopnena kornjača čančara strogo je zaštićena vrsta ugrožena zbog gubitka pogodnog staništa te zbog sakupljanja, odnosno uzimanja iz prirode. Veliki broj sakupljenih kornjača trpi ozljede tijekom hvatanja i transporta, nakon čega se dio jedinki često drže kao kućni ljubimci, a od nekih primjeraka izrađuju se okviri za naočale, kopče i slično.

Inspekcija zaštite prirode lani je zaplijenila 514 primjeraka zaštićenih životinjskih vrsta te 16 predmeta izrađenih od 'derivata' tih vrsta. Najveći broj zapljena odnosio se na žive primjerke strogo zaštićenih vrsta zavičajnih vrsta ptica iz porodice zeba te na kornjače čančare, stoji u priopćenju.