IZVANREDNI SAMIT

Zapadnoafrički čelnici sastaju se zbog Nigera, pučisti šalju upozorenje

30.07.2023 u 11:31

Bionic
Reading

Pučisti u Nigeru upozorili su svijet protiv bilo kakve oružane intervencije, dok se čelnici Zapadne Afrike u nedjelju trebaju okupiti u glavnom gradu Nigerije Abuji na izvanrednom summitu kako bi odlučili o daljnjim mjerama pritiska na vojsku da vrati ustavni poredak

Čelnici država 15-člane Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) i 8-člane Zapadnoafričke ekonomske i monetarne unije mogli bi suspendirati Niger, uskratiti zemlji pristup regionalnoj središnjoj banci i financijskom tržištu i zatvoriti granice.

Čad, istočni susjed Nigera, koji nije član obiju regionalnih organizacija, pozvan je na summit ECOWAS-a, stoji u priopćenju ureda predsjednika Čada.

Niger je jedna od najsiromašnijih zemalja na svijetu, prima blizu 2 milijarde dolara godišnje razvojne pomoći, prema podacima Svjetske banke. Također je sigurnosni partner bivše kolonijalne sile Francuske i Sjedinjenih Država, koje je koriste kao bazu za borbu protiv islamista u zapadnoj i središnjoj Africi.

Zapadnoafrički čelnici mogli bi prvi put razmotriti vojnu intervenciju kako bi vratili predsjednika Mohameda Bazouma koji je svrgnut kad je general Abdourahamane Tiani u petak proglašen novim šefom države.

Uoči nedjeljnog summita vojni čelnici u Nigeru u subotu navečer upozorili su u izjavi pročitanoj na nigerskoj nacionalnoj televiziji protiv bilo kakve vojne intervencije.

"Cilj sastanka (ECOWAS) je odobriti plan agresije na Niger putem neposredne vojne intervencije u Niameyu u suradnji s drugim afričkim zemljama koje nisu članice ECOWAS-a i određenim zapadnim zemljama", rekao je glasnogovornik hunte pukovnik Amadou Abdramane.

"Želimo još jednom podsjetiti ECOWAS ili bilo koga drugog na našu čvrstu odlučnost da branimo svoju domovinu", rekao je.

  • +6
Vojni udar / puč u Nigeru Izvor: EPA / Autor: STR

Hunta je u drugom priopćenju u subotu navečer pozvala građane u glavnom gradu da izađu na ulice u nedjelju ujutro kako bi prosvjedovali protiv ECOWAS-a i iskazali potporu novim vojnim čelnicima.

Vojni udar u Nigeru osudili su njegovi susjedi i međunarodni partneri koji su odbili priznati nove vođe i zahtijevaju da se Bazoum vrati na vlast. Bazoumu nitko nije čuo od četvrtka kada je zatvoren u predsjedničkoj palači.

Europska unija, Francuska i drugi kažu da ga i dalje priznaju kao legitimnog predsjednika. EU i Francuska prekinule su financijsku potporu Nigeru, a Sjedinjene Države su zaprijetile da će učiniti isto.

Nakon hitnog sastanka u petak, Afrička unija izdala je priopćenje u kojem zahtijeva da se vojska vrati u svoje vojarne i uspostavi ustavni poredak u roku od 15 dana. Nije rečeno što će se dogoditi nakon toga.