tragedija

Zamjenik ravnatelja Edi Karuc o smrti mlade rodilje: Ovako nešto liječnik doživi jednom ili dva puta u karijeri

10.11.2022 u 19:59

Bionic
Reading

Javnost je šokirala smrt mlade majke koja je preminula u zadarskoj bolnici nakon što je u gospićkoj bolnici rodila svoje četvrto dijete. Nakon porođaja slijedile su komplikacije zbog kojih je prebačena u Zadar. No, u tamošnjoj bolnici joj, na žalost, nisu uspjeli spasiti život.

'Po toj situaciji žena je premještena u operacijsku salu gdje je zapravo krvarenje bilo još obilnije i intenzivnije, uz sve moguće potporne mjere pa čak i histerektomiju. Dalje se odvijalo krvarenje te je praktički žena pala u hemoragični šok', rekla je ravnateljica OB-a Gospić Sandra Čubelić, dr. med.

Iz gospićke su je bolnice, u dogovoru s kolegama, uz pratnju anesteziološkog tima hitno premjestili u bolje opremljenu zadarsku, u jedinicu intenzivnog liječenja. Nisu je mogli spasiti. Iz obje bolnice izražavaju sućut i kažu, učinili su sve što su mogli.

'Ne razumijem tu vašu potrebu da stalno, da je prvo pitanje nakon svega što se događa uvijek, tko je kriv? Postparenteralna krvarenja se događaju', rekao je novinarima zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc, dr. med., specijalist anesteziologije, reanimacije i hitne medicine.

Je li se nesreća mogla spriječiti?

'Krvarenja nakon poroda nakon poroda nisu rijetka, ali uglavnom nisu obilna i uspiju se riješiti. Međutim, u ovom je slučaju došlo u kratkom vremenu do gubitka velikog volumena krvi i razvila se tzv. potrošna koagulopatija. To se događa jednom ili dva puta u liječničkoj karijeri. Takve je situacije vrlo teško predvidjeti, a praktički nemoguće riješiti', rekao je dr. Karuc. Rekao je da su kolege u Gospiću napravili sve što moderna medicina može i na vrijeme. Kaže da mu je ovo drugi put u karijeri da se susreo s ovakvim slučajem, prvi put dok je bio mladi liječnik. Nada se da takvo što više nikad neće vidjeti.

'Razvojem medicine i našeg zdravstva ovakve smo slučajeve sveli na minimum, ali nemoguće je postići nulu', zaključio je dr. Karuc.