leteći rus

ZALA Lancet: Ovo je ruski dron za koji Ukrajina i NATO nemaju protuotrov

27.07.2023 u 11:26

Bionic
Reading

Tri su oružja obilježila dosadašnji tijek rata u Ukrajini. Američki i britanski ručni raketni bacači, turski dron Baryaktar te američki višecjevni bacač raketa HIMARS. Sva tri oružja vješto su koristili ukrajinski branitelji, no od početka ukrajinske protuofenzive u lipnju situacija na frontu počela se drastično mijenjati

Na scenu je stupilo četvrto oružje koje će obilježiti rat - ruski dron samoubojica ZALA Lancet. Društvene mreže prepune su snimki uništenja ukrajinske borbene tehnike koju su u tu zemlju poslale članice NATO-a. Tenkovi Leopard, samohodne haubice Caesar, protuzračni sustavi IRIS i NASAMS te američke haubice M777 uništeni su dronom Lancet, koji napada i utvrđene bunkere, ali i patrolne brodove ukrajinske mornarice.

Na njegove napade posebno slabim pokazale su se američke haubice M777, koje nemaju puno šanse protiv kamikaze, osim ako ih ne pokriva protuzračna obrana. Rusi tvrde da su uništili oko 45 posto svih vučenih i samohodnih artiljerijskih cijevi koje je u Ukrajinu poslao NATO i da su to učinili gotovo isključivo Lancetima.

Lancet, dron s dva para krila, koji može nositi bojevu glavu tešku od tri do 12 kilograma i ima 40 minuta autonomnog leta, proizvodi tvrtka ZALA Aero, dio koncerna Kalašnjikov. Rusi su ga testirali na bojištu u Siriji 2019., a premijeru u Ukrajini imao je u lipnju prošle godine. Mjesec kasnije internetom su počele kružiti brojne snimke uništenja ukrajinske opreme, poput haubica M777, tenkova T-64 i sustava S-300, a u studenom prošle godine Lancet je prvi put napao i uništio patrolni brod ukrajinske mornarice.

Za razliku od iranskih dronova Šahid, kojima Rusi napadaju infrastrukturu, Lancet se koristi za napade na borbenu tehniku. Obrazac je gotovo uvijek isti - izviđački dron pronalazi metu, slijedi lansiranje Lanceta, potom i napad. Zapadni analitičari krajem prošle godine tvrdili su da će napadi Lancetima uskoro prestati jer Rusija zbog sankcija nema dovoljno dijelova za njihovu proizvodnju.

No ovog mjeseca ruska državna televizija objavila je reportažu iz tvornice u kojoj se vidi masovna proizvodnja tog drona, ali i nova verzija lansera koji drži četiri jedinice. Ukrajinski mediji te su snimke ocijenili lažnima.

Prema blogerima nizozemske skupine Oryx, koja prati gubitke u ratu, do početka ožujka ove godine Lanceti su pogodili više od sto ukrajinskih meta. Te su brojke do danas povećane jer se dron masovno koristi kao odgovor na ukrajinsku lipanjsku protuofenzivu.

Ukrajinci su počeli graditi kaveze i zaštitne mreže oko artiljerijskih sustava i ostalih fiksnih meta kako bi omeli i smanjili štetu od napada, no zasad to nije polučilo neki uspjeh. Lanceti su ovog mjeseca uništili i sofisticirani njemački radarski sustav IRIS, tenk Leopard 2A6 također je teško oštećen u takvom napadu, a 22. srpnja dva Lanceta uništila su španjolski protuzračni sustav Aspide.

Reuters piše da Lancet ima još jednu veliku prednost: cijenu. Takav dron košta oko 35.000 dolara, a mete koje pogađa vrijedne su više milijuna dolara. Rakete iz zapadnih protuzračnih sustava u pravilu su skuplje od drona koji pogađaju pa je svaki promašaj vrlo skup, a promašaji su česti jer su takvi sustavi napravljeni tako da prate brze mete koje lete na velikim visinama, dok Lancet leti sporo i nisko.

Trenutačno Rusija ima prednost u 'ratu dronova', a kamikazu po uzoru na Lancet počeo je razvijati i njihov najveći saveznik - Iran.