'UDAR NA PRAVNI POREDAK'

Zakon o policiji propao zbog nedostatka kvoruma

11.07.2014 u 14:33

Bionic
Reading

Sabor danas nije uspio u dnevni red tekuće sjednice uvrstiti prijedlog vjerodostojnog tumačenja Zakona o policiji, jer nije bilo kvoruma

Uvrštavanju te točke usprotivili su se oporbeni zastupnici iz HDZ-a i laburista, koji smatraju da je riječ o udaru na ustavno-pravni poredak i pokušaju Vlade da uz pomoć parlamentarne većine izmijeni nepravomoćnu sudsku odluku.

Naime, tijekom 2012. i 2013. u policiji je imenovano više od 2000 rukovoditelja, na što se žalio dio starih rukovoditelja. Upravni sud potvrdio je da novi rukovoditelji nisu mogli biti imenovani dok stari nisu razriješeni, a Vlada je nakon nepravomoćne presude predložila Saboru da donese vjerodostojno tumačenje Zakona i protumači kako je namjera zakona bila da policijski službenici zadrže prava iz radnog odnosa, ali da su rukovodeća radna mjesta policijskih službenika slobodna za popunu putem internog oglasa.

Nakon 'lex Perković', ovo je najveći udar na ustavno-pravni poredak Hrvatske', poručio je Gordan Jandroković (HDZ). Naglasio je da se institut vjerodostojnog tumačenja do sada nikada nije koristio nakon donesene sudske odluke te pozvao zastupnike da poslušaju struku i vlastitu savjest i 'ne dopuste izvršnoj vlasti i predsjedniku Vlade da preko pokorne saborske većine izmijeni sudsku odluku'.

'Na vama je odgovornost da to spriječite, kasnije nećete moći prebacivati odgovornost na Vladu. Vi ćete biti krivi ako opet padne ljaga na Sabor zbog eventualnog donošenja takve sramotne udluke', rekao je Jandroković. Najavio je da će HDZ u protivnom bojkotirati raspravu i glasovanje o predloženom vjerodostojnom tumačenju.

Laburist Dragutin Lesar smatra da institut vjerodostojnog tumačenja uopće ne bi trebao postojati. Podsjetio je da su mišljenje istovjetno prvostupanjskoj presudi Upravnog suda o imenovanjima u policiji prethodno dali Odbor za službenike i pučka pravobraniteljica, u izvješću koje je Sabor prihvatio.

Lesar upozorava i da bi se predloženo vjerodostojno tumačenje, ako bi ga Sabor prihvatio, primjenjivalo retroaktivno od stupanja na snagu zakona, a da Vlada nije obrazložila razloge takvog povratnog djelovanja.

Upozorio je i da je Vladina uredba po kojoj je rađen prijedlog vjerodostojnog tumačenja pred Ustavnim sudom. 'Zamislite da Ustavni sud obori tu uredbu i da se pokaže da mi ovdje zakon tumačimo u skladu s Vladinom uredbom koja je neustavna', rekao je Lesar i ocijenio da bi prihvaćanje Vladina tumačenja bilo skandalozno.

Predsjednik Sabora Josip Leko uzvratio je da su sve odluke, pa tako i eventualno vjerodostojno tumačenje Zakona o policiji, podložne ocjeni ustavnosti. Potom je predložio da se ta točka uvrsti u dnevni red, no to se, zbog manjka kvoruma, na kraju nije dogodilo.

Nakon četiri stanke, Sabor je pristupio raspravi o izmjenama Zakona o očuvanju i zaštiti kulturnih dobara.