obljetnica protusovjetskog ustanka

Zahuktava se izborna utrka u Mađarskoj; Vlada i oporba održavaju skupove u Budimpešti

23.10.2021 u 17:13

Bionic
Reading

Deseci tisuća Mađara okupili su se u Budimpešti u subotu kako bi obilježili protusovjetski ustanak iz 1956. i podržali nacionalističkog premijera Viktora Orbana koji će se iduće godine na izborima boriti protiv ujedinjene oporbe

Prvi put od dolaska na vlast 2010. Orban (58) se suočava s ujedinjenom frontom oporbenih stranaka - od socijalista, preko liberala, do nekoć krajnje desne, a danas desnocentrističke stranke Jobbik.

Oporbu će na izborima 2022. voditi 49-godišnji konzervativac Peter Marki-Zay, gradonačelnik malog grada i otac sedmero djece, koji će biti težak izazov za Orbana.

Marki-Zay će se po prvi puta, kao oporbenii kandidat za premijera, obratiti pristašama na političkom skupu kasnije u subotu u mađarskoj prijestolnici.

Orbanovi će pristaše preći Dunav do centra Budimpešte gdje će im se obratiti Orban.

Organizatori skupa kažu da su htjeli poslati poruku jedinstva oporbi i Bruxellesu.

"Nevjerojatno je da doživljavamo nove napade Zapada. Konstantno kritiziraju Viktora Orbana", kazao je jedan od sudionika skupa Dalma Nagy Mesterhazy.

"Izbori iduće godine su o tome hoće li Mađarska ostati suverena država ili će se utopiti u muslimanskom moru", dodao je.

Obljetnica revolucije 1956. daje Orbanu simboličku platformu, dok njegov Fidesz intenzivira predizborne aktivnosti.

Pojačao je antimigrantsku retoriku, dok će obitelji dobiti povrat poreza od države u ukupnom iznosu od 2 milijarde dolara.

Orban ističe da je u mađarskom interesu ostati unutar snažne Europske unije, ali se sukobljavao s Bruxellesom zbog kritika da suzbija, primjerice, medijske slobode te se protivi većim ovlastima za europske institucije.