POPIS DUŽNIKA

Zagrebu 1,6 mrld. kuna duguju tajkuni, crnokronikaši, bivši zastupnici

22.03.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Kad bi Grad Zagreb naplatio polovicu svojih potraživanja za komunalni doprinos, komunalnu naknadu, najamnine, zakupnine i spomeničke rente, vrtići i jaslice mogli bi biti potpuno besplatni. Ova rečenica posljednjih tjedana čest je argument gradskih zastupnika kada se raspravlja o mogućem poskupljenju vrtića

Nenaplaćena potraživanja što od pravnih, što od fizičkih osoba iznose oko 1,6 milijardi kuna, a zbog duga Odbor za kontrolu pod predsjedanjem nezavisnog vijećnika Josipa Kregara zatražit će od gradonačelnika Milana Bandića da na web stranicama Grada objavi popis svih onih koji duguju više od 50 tisuća kuna, o čemu smo pisali jučer

Tportal.hr u posjedu je popisa svih gradskih dužnika sa svih osnova koju je na traženje Kregarova Odbora u sastavio pročelnik gradskog kontrolnog ureda Mirko Herak.

S datumom 30. travnja 2010. godine ukupan dug za komunalnu naknadu, onih koji duguju više od 50 tisuća kuna, iznosio je 451 milijun kuna, a uz brojne tvrtke koje su odavno propale, poput Zagrepčanke, i čiji se dugovi nikad neće naplatiti, među dužnicima nalaze se i neka viđenija imena koja unatoč dugovima uredno posluju.

Spomenička renta

Dug za spomeničku rentu, koju poslodavci često nazivaju i parafiskalnimnametom, sa zaključno 14. lipnja 2010. godine, ima 240 poslovnihsubjekta, a on ukupno iznosi 41,8 milijuna kuna. Najveći dužnik na tojlisti je TŽV Gredelj (6,9 milijuna kuna), slijede Industrogradnja,Kamensko, TLos, Librania, Školska knjiga i brojne druge.

U 1.237 tvrtki nalaze se, između ostalih, Solidum Žužić tajkuna Željka Žužića koji je Gradu ostao dužan 18 milijuna kuna. Blitz Cinestar, koji vodi Hrvoje Krstulović, unatoč tome što je u 2009. godini, prema podacima Poslovne Hrvatske, imao promet od 13 milijuna eura, Gradu je dužan dva milijuna kuna, Brodarski institut iste je godine imao promet 6,8 milijuna eura, ali to ga nije spriječilo da napravi dug od 1,7 milijuna kuna.

Dug Rostuma, tvrtke Ante Primorca, dosegao je 11 milijuna, a Euroma Petra Pelića 1,6 milijuna iako mu je promet u 2009. iznosio sedam milijuna eura. Među milijunskim dužnicima nalazi se i Konzum Ivice Todorića (dva milijuna), Jadran film Vinka Grubišića (2,6 milijuna), Elektropromet Michaela Ljubasa (1,2 milijuna)...

Dvorac od 2,6 milijuna eura

Lista dužnika uistinu je impresivna i gotovo da bi lakše pobrojati tko Gradu nije dužan nego tko jest. Tako se na popisu za neplaćene komunalne doprinose (265 milijuna kuna) kod pravnih osoba nalaze brojne građevinske tvrtke kojima je Grad izlazio u susret omogućujući im da ga plate na rate, a građevinsku dozvolu bi im izdavao nakon prve. Nakon toga nerijetko se događalo da se objekt sagradi i proda, preostale rate ostanu neuplaćene, a tvrtka se ugasi.

'To je ono što je nedopustivo i tu su mnogi zloupotrebljavali propise. Mislim da će se na slučajevima građevinara tek otvoriti Pandorina kutija', kazao nam je Kregar i dodao da ga posebno smeta što se s pojedinim velikim igračima uopće nije pokušalo putem suda izboriti za podmirenje dugovanja.

Najveći na listi dužnika koja datira od 1. siječnja 1998. sa zaključno 8. lipnja 2010. godine je tvrtka Kamgrad nekretnine vlasnika Dragutina Kamenskog koji je dugovao 24 milijuna kuna. U istoj godini kada je dug zabilježen, Kamenski je za 2,6 milijuna eura kupio, od Lade Kajfež, dvorac Miljana, a prije toga investirao je u dvorac Zorkovac pored Ozlja.

Od viđenijih građevinara na milijunskoj listi se nalaze Profectus, Zagrebgradnja, Megrad, Prigorka, Industrogradnja... Baš kao i na listi dužnika komunalnu naknadu, tako se i na listi za komunalni doprinos nalazi Todiorićev Konzum. U ovom slučaju dug iznosi 3,4 milijuna kuna

Lica iz crnih kronika i bivši zastupnici

Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada posebna su priča. Od oko tri tisuće prostora, za njih 1.478 oni koji su ih uzeli u najam duguju 556 milijuna kuna. Ovdje treba napomenuti da se to odnosi samo na one koji duguju više od 50 tisuća kuna.

U oči upada LibrarijaMarijana Topličaneca koja koristi 17 prostora u centru grada, a dug joj je sa zaključno 30. travnja 2010. iznosio oko 7,5 milijuna kuna. Građevinar Tomislav Čilić koji vodi popularnu kavanu Kavkaz dužan je za najam 2,3 milijuna kuna, a Stipić Rosić, vlasnik Rost Športa, za prostor u Ilici 16 1,5 milijuna kuna. Obojica su 2009. završili su plusu, ali dug prema Gradu je ostao.

Sin Antuna Vrdoljaka, Marko, za lokal u Stančićevoj ostao je dužan 1,3 milijuna kuna, Anić Holding za prostor na Jelačić placu, na kojem još radi, 1,8 milijuna, a isti iznos dužan je i Ivan Hren, vlasnik propale brokerske kuće Ceufin, za prostor koji je u središtu grada koristila ugašena tvrtka Informator.

Prijatelj bivšeg predsjednika Mesića Žarko Pavlina smjestio je tvrtku Vaša stvar u Prašku 6 i nagomilao dug od 413 tisuća kuna. Lice poznato iz crne kronike, Blaž Petrović skupio je 485 tisuća kuna u Draškovićevoj, a bivši predsjednik zagrebačke skupštine Antun Šporer ugasio je tvrtku Regulator 2000. godine, baš kad je sišao s vlasti i ostavio dug za prostor u Gundulićevoj od 510 tisuća kuna.

Mogli bismo tako unedogled jer popis svih koji duguju ne bi stao ni da se objavi kao podlistak dnevnih novina. Pitanje je samo hoće li i kada dugovi, barem dijela dužnika, biti naplaćeni jer zastara u ovim slučajevima nastupa nakon tri godine.