AGLOMERACIJA SPLIT-SOLIN

Zagrebački sud odblokirao najveći europski projekt nakon Pelješkog mosta

09.09.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Projekt nazvan 'Aglomeracija Split-Solin', vrijedan 1,7 milijardi kuna, od čega je znatan dio financiran iz europskih fondova, odblokiran je nakon presude Visokog upravnog suda u korist Grada Splita, a protiv liječnika Nebojše Kneževića, njegove supruge Alemke i Srećka Mišure. Ovih troje tužitelja na sve načine pokušali su pravnim putem osporiti dozvole i spriječiti početak gradnje nove vodovodne i kanalizacijske mreže

Knežević i ostali u javnosti su poznati po multimilijunskom sporu kojeg vode protiv Grada Splita, a u kojemu su dobili pravomoćnu presudu na 150 milijuna kuna vezanu uz zemljište na predjelu TTTS, koje su kupovali u poprilično nejasnim okolnostima i koje bi trebalo imati status javnih prometnica. Koncem prošle godine presuda je postala pravomoćna i naloženo je plaćanje u roku od 15 dana, no Općinski sud u Splitu uvažio je zahtjev da se ovrha odgodi do odluke Vrhovnog suda o uloženoj reviziji spora.

U predmetu u kojemu je Knežević pred Visokim upravnim sudom izgubio, on je na nekoliko osnova pokušavao osporiti izdane lokacijske dozvole za infrastrukturu i na taj način prijetila je potpuna blokada u izgradnji vodovoda i kanalizacije u naselju Žrnovnica (100 milijuna kuna), zatim višekilometarskog južnog spoja grada Splita od centra grada do TTTS-a, zajedno s novom obalnom šetnicom (200 milijuna kuna), te izgradnji novog velikog pročistača na Stupama (400 milijuna kuna).

Bez lokacijskih i građevinskih dozvola nije bilo moguće raspisati natječaj za izvođenje radova, a kako se radi o projektima koji su financirani i europskim novcem, prijetilo je prekoračenje rokova i gubitak sredstava. Zasad nije poznato hoće li i kako ovaj spor imati utjecaja na drugi proces između Kneževića i Grada Splita vrijednom 150 milijuna kuna.

Direktor splitskog 'Vodovoda i kanalizacije' Tomislav Šuta za tportal je kazao da je presudom Visokog upravnog suda otklonjen najveći rizik u projektu aglomeracije Split-Solin.

Ovaj zahvat, zajedno s aglomeracijom Kaštela-Trogir, čini golemi infrastrukturni projekt vrijedan 3,4 milijarde kuna koji će izravno utjecati na kvalitetu života najmanje 400 tisuća građana i snažno djelovati na razvoj turizma na atraktivnom prostoru od Trogira preko Kaštela i Solina do Splita te nešto južnije. Radi se u drugom najvećem projektu u Hrvatskoj sufinanciranom iz europskih fondova, odmah iza Pelješkog mosta.