imovinsko-pravni spor

Zagrebački skupštinari dali 'zeleno svjetlo' za sporazum o rekonstrukciji stadiona Maksimir

14.12.2023 u 00:02

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su prihvatili zaključak o sklapanju Sporazuma o rekonstrukciji "Gradskog stadiona Maksimir" i izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u gradu Zagrebu

Zaključak je prihvaćen sa 27 glasova "za" i jedan suzdržan. Suzdržano je glasao gradski zastupnik SDP-a Renato Petek.

U zaključku kojeg je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević navodi se kako će Republika Hrvatska i Grad Zagreb sklopiti Sporazum o razumijevanju i podršci u vezi s rekonstrukcijom "Gradskog stadiona Maksimir" i izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke Crkve na 10 lokacija u gradu Zagrebu.

Sporazumom se definiraju zajednički napori koje će uložiti RH i Grad Zagreb kako bi Zagrebačka nadbiskupija ili s njome povezana pravna osoba odustala od započetih postupaka, u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, na kojima je planirana rekonstrukcija "Gradskog stadiona Maksimir".

Republika Hrvatska i Grad Zagreb obvezuju se u roku od dvije godine od dana sklapanja Sporazuma osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju 10 crkava i/ili drugih objekata Katoličke Crkve u gradu Zagrebu na katastarskim česticama u Botincu, Svetoj Klari/Podbrežje, Jakuševcu, Blatu, Jelkovcu/Sopnici, Sesvetskim Selima, Sesvetskom Kraljevcu, Kajzerici, Španskom - zapad i Trnjanskoj Savici.

"Veseli me da ono što smo obećali da se treba imovinsko-pravno riješiti, da se riješilo zahvaljujući našem sporazumu koji će biti sklopljen između Vlade, Zagrebačke nadbiskupije i Grada Zagreba. Ono što slijedi jest arhitektonsko-urbanistički natječaj, studija izvodljivosti koja kreće, jer ono što smatram da je najbolje rješenje i što smo i obećali biračima jest javno-privatno partnerstvo odnosno model kako da privatni investitor privatnim novcem gradi Maksimirski stadion", poručio je Tomašević.

S obzirom da je riječ o lokaciji u širem centru grada, te će se na njoj graditi i popratni sadržaji kao što su hotel, trgovačko-poslovni centar i javna garaža, Tomašević kaže kako vjeruju da će se naći zainteresirani privatni investitori koji će se javiti na natječaj kroz Gradsku skupštinu koji će financirati rušenje postojećeg stadiona i gradnju novoga od 30.000 do 35.000 mjesta.

"Kad podvučemo crtu - rješavamo imovinsko-pravni spor, to za gradski proračun košta nula kuna i ići ćemo u gradnju stadiona koji će isto tako gradski proračun koštati nula kuna", poručio je gradonačelnik.

Napomenuo je da je Grad bio konstruktivna strana za rješavanje imovinsko-pravnog spora sa Zagrebačkom nadbiskupijom, a kojim 300.000 kvadrata vrijednog zemljišta u širem centru grada prelazi u vlasništvo Grada jedan kroz jedan, bez ikakvih tereta. To je, kaže, bitno za Grad i za izgradnju stadiona.

Dodao je i kako deset lokacija na kojima će se graditi crkve gradski proračun neće koštati ništa jer će se otkup privatnih parcela za njihovu izgradnju, platiti država, jer je država ta koja je dužna obeštetiti Zagrebačku nadbiskupiju.

"Grad Zagreb neće platiti niti jednu parcelu koja se otkupljuje radi izgradnje tih sakralnih objekata. Isto tako ukoliko je negdje i Grad vlasnik tih parcela koje čine zemljište gdje se može graditi, tada će država kupiti zemljište od Grada Zagreba ili će dati neko drugo zemljište u vlasništvu države Gradu Zagrebu kao zamjenu", objasnio je Tomašević.

Dodao je i da je sama procedura što se tiče kupnje na državi i jasno se definira cijena. Rekao je i da je oko pola lokacija, a možda čak i više definirano u GUP-u gdje je jedino moguća izgradnja sakralnih objekata, a što se tiče ove druge polovice na Gradu je da prostorno-planski stvore uvjete za to.

Tomašević je rekao da jedino za Trnjansku Savicu postoji ugovor koji je star 15 godina gdje se Grad obvezao dati oko četiri i pol tisuće kvadrata u tom mjesnom odboru za izgradnju župne crkve, i ta ugovorna obveza je i dalje na snazi i Grad je mora izvršiti.

Dvadeset i deveta sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je u srijedu zasjedala drugi dan, zbog opširnosti dnevnoga reda navečer je prekinuta te će nastaviti zasjedati u četvrtak u 10 sati.