natalitet

Zagrebačka župa krstila više Filipinaca nego Hrvata ove godine

10.03.2024 u 21:01

Bionic
Reading

U zagrebačkoj Župi svetog Blaža sakrament krštenja primilo je osam filipinskih beba.

"Zove se Jaedan Noa. Njegovo prvo ime dolazi od riječi jedan, hrvatske riječi jer je on prvo dijete, prvi sin i ime Noa koje je iz Biblije", rekla je njegova majka, Danica Luscares Falcasantos.

"Ovdje sam gotovo četiri godine, došla sam 2021. godine. Njezino ime je Rozen Gabrijela i već ima 15 mjeseci“, rekla je Rose Ann Tapero.

Filipinci su katolici pa razlika u obredu nema. Da djeci daju i hrvatska imena svećenika koji ih je krstio ne iznenađuje.

"Oni su uglavnom odabrali po dva imena za svoju djecu. Neki su rekli Luka po Luki Modriću, Ivan, bilo je imena Snježana, Danijela. Zanimljiva su imena iz engleskog ili španjolskog koji imaju utjecaj na njihovu kulturu, a sada vidimo i hrvatski utjecaj", rekao je vlč. Anđelko Katanec, povjerenik za pastoral migranata i turista Zagrebačke nadbiskupije za RTL Danas.

U Hrvatskoj je trenutačno više od 13 tisuća Filipinaca.

'Dosta su prihvatljivi za integraciju zbog vjere, a i po karakteru su dosta slični nama. Oni uglavnom dolaze zaraditi novac i vraćaju se doma. S Filipinima se sprema jedan novi sporazum gdje će se u detalje definirati pitanje socijalnog, zdravstvenog osiguranja', poručio je Davor Štern, počasni generalni konzul Filipina u Hrvatskoj.

Ovo je najveće, ali ne i prvo filipinsko krštenje u ovoj župi.

'Filipinci vode, do sada smo ove godine krstili već 12-oro filipinske djece, a 10ero hrvatske', kaže vlč. Anđelko Katanec, povjerenik za pastoral migranata i turista Zagrebačke nadbiskupije.

Krštenja bi moglo biti još, jer samo u siječnju u Hrvatskoj se rodilo 15 malih Filipinaca.